Facebook’s nieuwe advertentiestructuur

Facebook heeft de campagne- en advertentiestructuur verbeterd en een nieuwe groepering voor advertenties toegevoegd. Het beheer, het overzicht en de analyse worden met de nieuwe ‘Ad sets’ een stuk krachtiger.

Het voordeel van de nieuwe Facebook advertentiestructuur

Het voordeel van de nieuwe indeling zit hem in de verfijnde groepering van de Facebook advertenties. Minder campagnes, zonder de instelmogelijkheden daarvan te missen. Zeker als je gebruik maakt van een ruim aantal campagnes en advertenties, kon het nog wel eens onoverzichtelijk worden. De Facebook ad sets / advertentiegroepen brengen daar overzicht in. Binnen de advertentiegroep kun je soortgelijke advertenties verzamelen en je kunt daarbij het budget en tijdschema op het groepsniveau instellen. Ook de doelgroep kun je op groepsniveau instellen voor de onderliggende advertenties. Het aantal campagnes kun je daarmee terugbrengen zonder instelmogelijkheden voor de advertenties te missen.

Definitie van de nieuwe Facebook campagne- en advertentie-indeling

In de nieuwe 3 laags indeling, is er aan de ‘campagne’ niet veel veranderd. Hier kies je als vanouds de doelstelling van je advertentiecampagne:

 • Wil je meer bezoekers naar je website?

 • Wil je meer website conversies?

 • Wil je meer volgers (likes) voor je facebook page?

 • Wil je een facebook post promoten?

 • Heb je een coupon of kortingscode voor de facebook gebruiker?

 • Wil je een evenement extra onder de aandacht brengen?

 • Wil je een (promotionele page tab) app promoten?

Dit is hoe het was en hoe het blijft. Het starten en stoppen van campagnes blijft eenvoudig. De budgetten zijn in te stellen bij ad sets. De informatie over de behaalde resultaten van campagnes blijft als van ouds goed zichtbaar via ad reports. Dit is hoe Facebook een campagne omschrijft

You’ll choose an advertising objective for each campaign you create and that campaign will consist of one or more ad sets. This will help you optimize and measure your results for each advertising objective.

De nieuwe toevoeging heet Facebook ad sets, een nieuwe laag tussen campagnes en advertenties. Je gebruikt ad sets om advertenties nader te groeperen. Het voorgestelde gebruik van ad sets richt zich op doelgroepen. Door voor verschillende doelgroepen een unieke ad set aan te maken, kun je de optimale benadering per doelgroep instellen. Budget, tijdlijn, advertenties; met de adset bepaal je waar, wanneer en tegen welk bedrag jouw advertentie bij een van je doelgroepsegmenten terecht komt. Op basis van de ad sets krijg je ook weer goede informatie over de resultaten. Wat een toegevoegde waarde is voor het gebruik van ad sets. Je krijgt een nog beter beeld hoe de verschillende marketingsegmenten/doelgroepen zich (laten) bewegen op basis van je inspanningen. Denk aan de segmenten aan:

 • Page fans

 • Je mailinglist (email custom audiences!)

 • Remarketing (website custom audiences)

 • Lookalikes (overeenkomstige demografie obv jouw custom audience)

 • Specifieke interesses

 • Partner categorieën (aankoopgedrag in kaart gebracht door derde partijen)

Dit is hoe Facebook de Ad Sets omschrijft

An ad set will have one or more ads and you’ll continue to define the budget and schedule for each ad set. You can create an ad set for each of your audience segments by making the ads within the ad set target the same audience. This will help you control the amount you spend on each audience, decide when each audience will see your ads, and see metrics specific to each audience.

Facebook advertenties

Dan als laatste de Facebook advertenties, deze blijven zoals ze waren. Hier komt je advertentietekst, afbeelding, de content. Hier target je de advertentie en stel je de individuele prijzen vast. Je kunt per advertentie deze starten en stoppen en via de analytics kun je de prestaties van individuele advertenties volgen. Het blijft handig afzonderlijke advertenties aan te maken voor news feed advertenties en sidebar advertenties zodat je de content, afbeeldingsgrootte en dergelijke kunt afstemmen op de plaatsing. Advertenties kun je op basis van de doelgroep uit je ‘ad set’ richten op bijvoorbeeld:

 • Link share (zonder Call To Action (CTA) button)

 • Link share (met ‘learn more’ (CTA) button)

 • Link share (met ‘shop nu’ (CTA) button)

 • Foto met link delen

Deze kun je dan aanmaken voor de newsfeed en voor de sidebar. Door meerdere advertenties aan te maken, kun je facebook de inzet daarvan laten optimaliseren voor het beste resultaat. Wat verschillende teksten en beeld zijn daarvoor dus een goed idee. Dit is hoe Facebook de Ads omschrijft

Ads will now live within ad sets. You’ll continue to define your creative, target your audience, and select your bidding at the ad level. Multiple ads should be created in each ad set so our system can optimize for variations in images, links, video, text or placements.

Hoe richt je Facebook campagnes en advertenties in met de nieuwe advertentiestructuur

Als je al campagnes en advertenties had staan, dan krijg je een melding van de nieuwe structuur en is er een generieke naam aan de groeperingen gegeven. Zoals hierboven beschreven kun je het type campagne kiezen, daarbinnen maak je per doelgroep een ad set / groepering aan. Daarbinnen maak je vervolgens specifieke advertenties aan, bij voorkeur meerdere per groep zodat Facebook daaruit de beste kan plaatsen op basis van de resultaten.

Het volgen van die resultaten is van groot belang. Richt daarvoor je Facebook ad reports in.  Pak het voordeel van de nieuwe structuur met de toegevoegde specificaties van doelgroep en advertenties en haal nog meer rendement uit je Facebook advertentie campagnes. Succes!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.