Design thinking @ Agile Holland meetup

De Agile Holland meetup community organiseerde ditmaal een meetup met als onderwerp ‘DesignThinking and what it brings Startups‘ Een inspirerende avond met collega consultants, agile professionals en design thinkers in de van Nelle fabriek in Rotterdam was het resultaat. Ik deel je graag mijn take-aways.

Design Thinking, Agile & Lean Startup

Rogier van Incentro gaf een aantal voorbeelden van wat hem als Business Accelerator in de praktijk bezig houdt. Mooi om te zien waar innovaties plaatsvinden en hoe die zich ontwikkelen. Voorafgaand daaraan besprak ik de uitdagingen van Agile in grote organisaties en zijn BiModel aanpak vond ik echt een eye-opener. Al langer bekend zijnde met de ‘Proof of Concept’ strategie om verlammende bestuurslagen en IT agenda’s te omzeilen gaat BiModel eigenlijk nog net een stap verder. Innovatie versnellen door simultaan aan de bestaande operatie, Agile werkwijzen te implementeren. Voor grote, lees logge, organisaties een praktische manier om middels business accelerators de time to market, product en user story gedreven product/service ontwikkeling mogelijk te maken.

Tim van de ServiceDesign Academy deelde vervolgens wat ins en outs uit zijn praktijk van design thinking consultancy. De beschreven drie-eenheid van Lean Startup, Agile en Design Thinking is een fascinerende samenstelling van methodieken. De ontwikkeling van Design Thinking consultancy van uitvoering naar een meer faciliterende rol gaf inzicht in aan waar het agency of in dit geval netwerk zich naartoe beweegt. De opdrachtgever begeleiden naar zelfstandigheid in de te benutten methodiek en tools vergt flexibiliteit die niet elke consultancy firma zich kan eigen maken, of zich kan permitteren. Ruimte voor de nieuwe werknemer, ondernemer, dus!

Design Thinking – het ontwikkelen van de waarde propositie

Diverge en converge, de breedte in om vervolgens weer tot de kern te komen. De breedte in om te verkennen en te leren, het is van groot belang om daarbij de vrijheid te krijgen om ook echt de breedte in te gaan. De twee diamanten. Het zal de innovator bekend voorkomen. Voor Service design ook een essentiële voorwaarde bij het uitwerken van persona’s, stakeholder mappings, customer journey’s en de value proposition. Design Thinking; Waar vindt de waarde uitwisseling tussen personen plaats. Tussen onderneming en klant… Bel er eens een paar…

Achter je bureau vandaan, daadwerkelijk doorgronden wat er leeft bij de doelgroep (persona) Het kan zo praktisch zijn als bellen met de gedroomde eindgebruiker. Design Thinking van dromerig concept denken naar praktisch en concreet de user stories ontwikkelen.

Een leuke interactieve discussie van conceptualizing naar concrete service ontwikkeling dus, waarna we zelf in 2 groepen uit een gingen om een case uit te werken. Bijgaand een paar plaatjes van een customer journey in een retail omgeving en een persona en journey voor een travel agency. Daarvan een toneelstukje uitvoeren bleek een vorm van testing die al direct tot inzichten leidde. Een vermakelijke vorm, met goede functie.

Al met al een vermakelijk en inspirerend geheel. Waarvoor dank. Ga voor meer info over Agile Holland naar de meetup pagina.

Op naar een volgende keer!

 

 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.