Technische SEO; Structured data en E-commerce
Voor de meeste E-commerce sites, is organische vindbaarheid essentieel. SEO zorgt ervoor dat sites een goede ranking en vindbaarheid verkrijgen. SEO optimalisatie bestaat uit grofweg op 3 componenten:
- Technische aspecten van de webshop
- De content op de webshop
- De autoriteit van het domein ofwel het linkprofiel van de webshop
In dit geval kijk ik dus naar een technisch aspect van de website. Specifiek het gebruik van Structured Data markup.
Wat is Structured data markup?
Structured data helpt de zoekmachines inzicht te krijgen in de ‘entiteiten’ die op een webpagina worden gepresenteerd. Dingen, personen, plaatsen zijn allen entiteiten, die met markup zijn te onderscheiden zodat duidelijk wordt waarom het gaat. Een betere herkenning van de content, zorgt ervoor dat zoekmachines de pagina zo relevant mogelijk bij een zoekopdracht kunnen plaatsen.
Wat zijn de voordelen van Structured Data markup voor E-commerce?
Structured data markup zorgt voor een betere herkenning van het onderwerp van een webpagina. Het draagt bij aan het verkrijgen van een opvallende zoekresultaat vermelding. Tevens kan het bijdragen aan diepgaander analyse van klant- en koopgedrag.
Voor veel SEO specialisten is de opvallende vermelding de belangrijkste reden om deze optimalisatie door te voeren. Een goede Structured Data implementatie kan zorgen voor een ‘Rich Result’ in de zoekresultaten van de zoekmachines. Zo’n Rich Result kan naast de standaard informatie als pagina titel, URL en omschrijving ook de ‘review score’, prijs en beschikbaarheid van een product tonen. Dit zorgt voor extra verkeer naar de website, omdat deze ‘Rich Results’ meer opvallen en dus vaker worden aangeklikt.
Een voorbeeld van een E-commerce ‘Product Rich Result’ zoekresultaat
Bij een zoekopdracht op ‘lego technic bugatti chiron’ verschijnt Bol.com op de derde plek met een standaard resultaat. Brickwatch laat een ‘Rich Result’ zien. De groen gemarkeerde informatie is de extra informatie waarvoor met ‘Structured data markup’ geoptimaliseerd kan worden.
Google heeft beschreven hoe je een ‘rich results voor products‘ kunt markeren. Product informatie kan met ‘Schema.org’ klassificatie en JSON-LD code geüniformeerd worden gekenmerkt. Zoekmachines kennen deze uniforme code en herkennen zodanig de eigenschappen van het product. Nieuw is dit niet, deze techniek is al een aantal jaar beschikbaar.
Er zijn nog veel meer mogelijkheden dan alleen het markeren van producten. Voor deze Ecommerce review, gaan we in op de meest relevante voor ecommerce sites; de product markup.