Facebook advertenties aanmaken – how to

Handleiding: Facebook advertenties aanmaken hoe doe je dat?

Facebook is met meer dan 1.2 miljard gebruikers, ruimschoots het grootste social media platform van dit moment. Grote kans dus dat jouw doelgroep hier actief is. Met zo’n enorm bereik is Facebook een prima medium om jouw aanbod onder de aandacht te brengen. Als je dat slim en onderscheidend doet, kan je een heel goed rendement behalen. Hier geven we je de mogelijkheden van adverteren op facebook, zodat je met jouw creativiteit invulling kunt gaan geven aan die geweldige social media campagne. Op Facebook kun je jouw advertenties richten op precies de mensen die je wilt bereiken en je bepaalt zelf hoeveel je wilt besteden. Door de transparantie die het advertentie platform biedt, kun je investeren in die advertenties die het meeste succes brengen. Lees dan hier hoe je je eerste advertentiecampagne op facebook zet.

Facebook advertenties aanmaken met de Powereditor

De Facebook Ads Powereditor is de krachtigste tool om je advertenties te beheren. Ondanks een wat grotere leercurve adviseer ik je deze Powereditor te gebruiken om je advertenties te beheren. De Powereditor kun je hier downloaden. Let er op dat je de Google Chrome browser moet gebruiken om deze tool te gebruiken. In deze handleiding over Facebook Advertenties gaan we door de belangrijkste mogelijkheden van de Powereditor heen en zet je een eerste campagne op. Wil je meer specifieke zaken nalezen, kijk dan hier op de Powereditor pagina:

Campagne aanmaken

Facebook campagne basis

Facebook campagne basis

Via de Campaigns tab, kun je een nieuwe campagne aanmaken. Meer over deze indeling, de nieuwe Facebook advertentiestructuur, van campagnes, advertentiesets en ads lees je hier.  Als je ‘create campaign’ aanklikt dan krijg je de volgende keuzes:

Facebook campagne instellingen

Facebook campagne instellingen

Geef de Campagne een heldere naam, kies de inkoopmethode (auction, tenzij je veel ervaring hebt en weet wat je wilt betalen) en kies de doelstelling.

Advertentiegroep aanmaken

Een advertentiegroep gebruik je om advertenties per doelgroep uit te splitsen. Dus voor elke doelgroep, maak je binnen een campaign een Ad group aan.

Facebook ad sets basis instellingen

Facebook ad sets basis instellingen

Je kunt bijvoorbeeld als doelgroep ‘Custom Website Audiences’ kiezen. Dat kun je dan in je naam opnemen. Een andere optie is een doelgroep op basis van ‘interessegebied’ welke je dan later selecteert. Geef je doelgroep naam aan de adset, dan heb je daar later een goed inzicht in. Nadat je de naam hebt gegeven, kom je in de ‘Ad set’ instellingen. Hier kies je het budget en de datum waarop je de advertentiecampagne wilt inzetten.

Facebook Ad sets budget en opties

Facebook Ad sets budget en opties

Facebook advertenties aanmaken

Na deze basis instellingen, is het tijd om je advertenties aan te maken. Ga in de Powereditor naar stap 3 ‘Ads’ en ‘Create Ad’

Facebook advertentie aanmaken

Facebook advertentie aanmaken

Kies bij het aanmaken van de advertentie, de Campagne (Doelstelling) en Ad set (Doelgroep & budget) waarin je de advertentie wilt plaatsen. Vervolgens kun je de volgende instellingen maken om tot een advertentie te komen, we lopen er stap voor stap doorheen:

Facebook advertentie - instellingen stap voor stap

Facebook advertentie – instellingen stap voor stap

De naam die je aan de advertentie hebt gegeven (1) kun je hier eventueel nog aanpassen. Je ziet hier ook de doelstelling van de advertentie (2) zoals je die bij de ‘Campaign’ hebt gekozen.

Vervolgens kun je de inhoud van de advertentie aangeven: Als je meerdere pagina’s beheert, dan kun je de juiste pagina kiezen (3). Afhankelijk van de doelstelling, kun je de pagina kiezen waarnaar de advertentie verwijst (4). Geef een titel aan je advertentie (5) en een wervende tekst (6) Gebruik het aantal karakters zo goed mogelijk om tot een activerende, wervende advertentie te komen. Geeft vervolgens een afbeelding in (7) die je bij de advertentie wilt weergeven. Je kunt in het rechter gedeelte (11) zien hoe de advertentie eruit zal zien. Je advertentie is klaar! Maar je wilt natuurlijk ook weten hoe succesvol die is. Wil je meer pagelikes, dan zie je aan het aantal pagelikes en interacties in Facebook Ad rapportages wat het succes is. Wil je traffic naar je website of een verkoop realiseren in je webshop? Plaats dan een pixel op de doelpagina of checkoutpagina. Je krijgt daardoor maximaal inzicht in het rendement van je advertenties. Nadat je de pixel hebt aangemaakt, kun je die hier (8) aan je advertentie koppelen.

Een volgende belangrijke instelling betreft waar je de advertentie zichtbaar wilt maken. Zoals je aan de rechterkant (11) kunt zien heb je boven de advertentie 3 opties, desktop newsfeed, right column en Mobile newsfeed. Je kunt daar al doorheen klikken om te zien hoe je advertentie eruit zal zien als je die op Facebook plaatst. Kies bij plaatsing (9) waar je je advertentie wilt weergeven. Kies je daarbij ook voor mobile, dan kun je ook nog bepalen (10) op welke mobiele platformen je wilt adverteren. Pro tip: maak voor verschillende mobiele platformen dezelfde advertentie aan, zodat je inzicht krijgt of dat wat uitmaakt. Ook in vergelijking bijvoorbeeld met soortgelijke informatie uit Google Adwords.

Je advertentie is nu helemaal gespecificeerd. Tijd om de doelgroep vast te stellen, want naar álle nederlanders adverteren, is wel een erg grote doelgroep (12) wellicht.

Facebook advertentie doelgroep kiezen

In deze handleiding over Facebook Ads kiezen we een bestaande doelgroep. Heb je die nog niet, dan kun je die hier ook handmatig samenstellen. Het is echter aan te raden eerst afzonderlijke Facebook Ads doelgroepen aan te maken. Je leest er alles over in het desbetreffende artikel. Bij deze stap is het goed nog even te checken of de doelgroepsgrootte overeenkomt met hetgeen je in gedachte had:

Facebook advertentie doelgroep kiezen

Facebook advertentie doelgroep kiezen

Facebook advertentiekosten instellen

Als derde en laatste stap kun je voor deze individuele advertentie instellen wat je hieraan uit wilt geven. Dit valt dan binnen de eerder gemaakte dagelijkse budgetten die je bij Ad sets hebt ingesteld.

Facebook advertentiekosten instellen

Facebook advertentiekosten instellen

Gefeliciteerd, als je al deze stappen hebt doorlopen zal je eerste advertentie actief kunnen gaan worden. Dit is de basis van elke Facebook advertentie. Lees ook zeker de publicatie over het vinden van je doelgroep op facebook. Zodat je advertenties ook bij de juiste doelgroep terecht komen. Wil je meer inspiratie en suggesties voor verchillende soorten advertenties? Volg Daarom.com dan op social media of bookmark de site om er later weer eens terug te keren. Heb je vragen, stel ze dan gerust in het reactieformulier hier onder!

Facebook heeft je advertentie goedgekeurd!

Facebook heeft je advertentie goedgekeurd!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.