Google Analytics filters

Om goede inzichten uit Google Analytics te halen, is het vrijwel altijd noodzakelijk om de kwaliteit van de inkomende data te optimaliseren. Met filters kun je ervoor zorgen dat de data die binnenkomt, ook daadwerkelijk van goede kwaliteit is. Met filters kan data worden weggelaten, data kan worden aangepast en data kan worden toegevoegd. In deze blogpost een introductie over Google Analytics filters en een aantal essentiële filters, die aan geen Google Analytics account mogen ontbreken.

Een introductie over Google Analytics dataweergave filters

Met filters kun je dus de data bewerken, voordat die in een weergave zichtbaar wordt. Filters zijn van toepassing op ‘view’ level. Kijk voor de GA accountstructuur nog eens naar de post daarover, zodat je bekend met de toepassing. Aangepaste data is definitief. Die kun je dus niet achteraf weer boven water krijgen. Het is dus essentieel dat je altijd een ‘view’  hebt met ongefilterde data. Een minimale opzet voor elk Analytics account, heeft als basis 3 views:

  1. RAW – De ongefilterde view
  2. Master – De standaard  view, met de meest gebruikte filters
  3. Test – Een view voor filter experimenten

Daarnaast kun je natuurlijk onbeperkt views toevoegen, waarin je met filters de data in die weergave kunt aanpassen. Filters kun je accountbreed aanmaken. Aangemaakte filters kun je dus op verschillende views van toepassing maken.

Een goede introductie naar analytics filters vind je in de Think with Google Analytics Academy:

De beste Google Analytics filters

Er zijn een aantal filters die eigenlijk in elk account zouden moeten worden toegevoegd. Hieronder deze meest gebruikte weergave filters;

GA filter voor intern verkeer

Het bezoek aan de site dat je zelf brengt, heeft geen waarde voor de inzichten in het succes van je website. Het is dus goed om daarvoor een filter toe te voegen aan de ‘standaard’  view. Denk daarbij ook aan views vanuit huis, kantoor of bijvoorbeeld een vakantieadres, van waar je frequent de eigen website bezoekt. In Analytics zijn hier default filters aanwezig.

GA filter voor kleine letters/hoofdletters

Het gebruik van kleine en hoofdletters in de URL’s en campagne tags kan een diffuus beeld creeeren in de rapportage, doordat kleine en grote letters als afzonderlijke tags worden gezien, danwel als afzonderlijke URI. Door een filter toe te voegen die altijd alle campagnetags en URI letters tot lowercase maakt, wordt de data op de juiste manier bijeen gebracht.

GA filter voor ‘ ghost’ Spam

Tegenwoordig helaas ook noodzakelijk, een filter om oneigenlijk verkeer / spam uit de rapportages te filteren. Hiervoor wordt veelal een custom filter gebruikt. Op het OHowAnalytics blog  vind je een goede uitleg over het filteren van Ghost spam.

Het toevoegen van deze filters is eenvoudig, er is al veel over gepubliceerd. De uitleg van Lunametrics is daarvoor een aanrader.

De volgorde van Google Analytics filters

Als laatste onderwerp dat we in deze blog willen aanstippen; let goed op de volgorde waarop je de filters toevoegd. Eerder gefilterd verkeer, is niet voor een later filter beschikbaar. Bedenk dus goed op welke volgorde je de filters toepast; zodat je de juiste data overhoudt.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.