Voor veel ecommerce sites is Google Shopping de belangrijkste bron van verkeer en conversies. Wil jij hier ook mee aan de slag? Lees dan hier hoe je jouw producten in deze zoekresultaten zichtbaar maakt en hoe je je verkopen boost.
Wat heb je nodig voor Google Shopping Ads
Om jouw producten zichtbaar te maken in de Shopping carrousel, Shopping results en meer heb je de volgende zaken nodig:
- Een overzicht (feed) van jouw producten
- Een Google Merchant Center account
- Een Google Ads account
- Tijd en budget
Met Google Ads zul je wellicht al wel bekend zijn en je zou verwachten dat je daar ook je shopping ads beheert. Dat is helaas niet helemaal zo. Je moet ook een Merchant Center opzetten. Daar meld je je producten aan en zet je de standaard instellingen voor Google Ads. Weer iets nieuws om je in te verdiepen? Als het antwoord ja is, geen zorgen. Lees deze uitleg en je bent er zo mee op weg. In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Wat is Google Merchant Center?
- Waar wordt Google Merchant Center voor gebruikt?
- Is het Google Merchant Center gratis?
- Hoe stel ik een Google Merchant Center-account in?f
- Hoe voeg ik producten toe aan Merchant Center?
- Wat is een shopping-feed?
- Hoe stel ik verzending in Google Merchant Center in?
- Hoe koppel ik Merchant Center aan Google Ads?
- Advies? Go for it!
Let’s go:
Wat is Google Merchant Center?
Google Merchant Center is een digitaal platform waar je informatie kunt opslaan over de producten die je verkoopt, zowel de producten die online worden verkocht als de producten die worden verkocht in fysieke winkels.
Met Google Merchant Center kun je alle belangrijke informatie over het aanbod op één enkele locatie bewaren. Welke producten er te koop zijn, de prijs, verzendkosten, lokale beschikbaarheid. Alles wat nodig is voor Google Shopping ads. Dat vergt nog best wat instellingen en functionaliteit, en daarvoor is Merchant Center opgericht.
Wil je vast een kijkje nemen: hier vind je het Google Merchant Center.
Waar wordt een Google Merchant Center Account voor gebruikt?
Met Google Merchant Center kun je jouw producten zichtbaar maken op diverse locaties in de zoekresultaten en andere platformen van Google. Van Shopping Ads, naar organische shopping resultaten (surfaces) tot Lokale Advertenties en Actions. Het is de centrale plek om jouw productinformatie gereed te maken voor Google’s productpresentaties.
Laten we elke optie nader behandelen:
Google Shopping Ads
Google Merchant Center wordt meestal opgestart voor Google Shopping Ads: het retailmarketingplatform dat onderdeel is van Google Ads. Zonder up-to-date en geoptimaliseerde productinformatie die je hebt verzonden naar het Google Merchant Center, komt je niet in aanmerking voor deze Google Shopping-campagnes.
Organische shopping resultaten – Google Surfaces
Gratis shopping ads, Helemaal hip natuurlijk; Surfaces. Het zijn verschillende locaties waar jouw producten Gratis! getoond worden. Een nieuwe ‘carrousel’ is in de maak, die jouw producten gaat tonen boven de ‘normale’ zoekresultaten. In de ‘shopping’ tab binnen search, maar ook tussen de zoekresultaten van de ‘afbeeldingen’ tab worden producten vertoond. Denk ook aan Shopping Actions via gesproken zoekopdrachten. Onderstaand een voorbeeld van surfaces, ookwel ‘organic shopping resultaten’:
In het bovenstaande voorbeeld zijn de ‘organic shopping results’ tussen de reguliere afbeeldingen geplaatst. Heeft een afbeelding hier een ‘prijskaartje’ dan kun je dat prijskaartje aanklikken en zie je meer informatie over de afbeelding, maar uiteraard ook, meer informatie over het product, de prijs en de webshop waar dit te koop is.
Gratis shopping ads, je kunt er nu mee aan de slag!
Local Shopping Ads: met informatie over de winkelvoorraad
Met een advertentie in Google Maps, met informatie over de lokale voorraad kunt u enthousiaste kopers laten weten dat u de producten waarnaar ze op zoek zijn beschikbaar heeft in een nabijgelegen fysieke winkel. Terwijl u met Google Shopping-advertenties producten kunt promoten die u zowel online als offline verkoopt, worden advertenties met informatie over de winkelvoorraad uitsluitend gebruikt voor offline verkopen.
Om deze mogelijkheden te gebruiken, moeten jouw producten worden toegevoegd aan het Merchant Center. Dat is soms heel eenvoudig; als jouw webshop een goede feed weet te genereren, dan hoef je die alleen maar te koppelen. Maar een goede feed is zelden ‘out of the box’ beschikbaar en kan de nodige kosten voor creatie ervan met zich meebrengen. Op naar de volgende stap dus; de shopping feed!
Is het Google Merchant Center Gratis?
Ja! Google Merchant Center is gratis te gebruiken. Voor SEO is het tegenwoordig ook een aanrader om een Merchant Center op te richten. Op verschillende locaties genaamd ‘Google Surfaces‘, toont Google gratis jouw producten. Denk dan aan de ‘images’ tab, een nieuwe ‘carrousel’ onder de Ads carrousel, voice en ander locaties.
Voor Shopping Ads moet je uiteraard wel betalen. Die staan dan ook prominenter boven aan de zoekresultaten.
Hoe stel ik een Google Merchant Center Account in?
Allereerst moet je een Google Account opzetten. Heb je die al, ga dan naar de volgende website. Selecteer ‘aan de slag’ en wat je ziet is dat het in 3 eenvoudige stappen gedaan is. Meld je aan, voeg je producten toe en activeer je campagnes. Google zelf heeft daarvoor een sectie met aanvullende informatie. Maar met de informatie hier gaat het een stuk makkelijker.
In een paar eenvoudige stappen activeer je jouw Merchant Center.
- Geef het land waarin je actief bent en je bedrijfsnaam op.
- Accepteer de voorwaarde en informatie voorkeuren.
- Kies waar je de producten binnen Google wilt tonen.
- Bevestig en klaar.
Best eenvoudig dus. Onderstaand nog even wat je kunt verwachten:
Google Merchant Center Account opzetten Stap 1:
Geef het land waarin je actief bent en je bedrijfsnaam op:
Google Merchant Center account opzetten Stap 2:
Accepteer de voorwaarde en informatie voorkeuren:
Google Merchant Center Account opzetten Stap 3:
Kies waar je de producten binnen Google wilt tonen. Nieuw is de optie voor gratis vertoningen in ‘surfaces across Google’. Wat je hier kiest kun je later weer eenvoudig aanpassen of uitbreiden in het ‘Growth’ menu.
Een multi client account opzetten
Het kan zijn dat je meerdere webshops of domeinen in beheer hebt. Heb je bijvoorbeeld verschillende website voor verschillende regio’s en talen? Heb je daarom bijvoorbeeld een .nl, .de en .com domein? Dan kun je op een multi client Merchant Center Account opzetten. Je kunt je daarvoor hier aanmelden.
Hoe voeg ik producten toe aan Google Merchant Center?
Er zijn een aantal manieren om producten toe te voegen aan Google Merchant Center. De meest robuuste manier is door een ‘product feed’ te koppelen. Voor veelgebruikte CMS en Shop platformen zijn er plugins, zoals voor WordPress of Magento. Je kunt je developer ervoor aan de slag zetten en je kunt speciale platforms gebruiken.
Meer weten? Neem even contact op en we helpen je graag op weg. Een shopping feed is als een xml sitemap voor SEO. 1 keer goed opzetten en je hebt er lang geen omkijken meer naar.
Zorg dat je een product feed beschikbaar hebt zoals boven beschreven en het importeren van jouw producten wordt op dagelijkse basis automatisch uitgevoerd.
Een andere optie is het toevoegen van dezelfde product informatie, via een Excel of Google Sheets bestand, een txt file of zelfs per afzonderlijk product via een formulier in Merchant Center. Dat laatste moet je alleen overwegen als je maar een enkel product verkoopt. Heb je heel goede Structured Data markup op je productpagina’s, dan is een Google Sheet zeker te overwegen. Google geeft aan dat het de prijzen op je webpagina’s vergelijkt met wat je hebt geupload en desnoods de prijzen in Merchant Center vervangt. Daarbij geeft Google Sheets je veel flexibiliteit om productnamen en omschrijvingen aan te passen. Ook hier geldt wel, doe dit alleen voor een overzichtelijk aantal producten. Voor grote shops, is een feed echt een noodzaak:
Wat is een shopping feed?
Een Google Merchant Center-feed, ook wel een Google Shopping-feed of product data-feed genoemd, is de verzameling van van alle relevante informatie over jouw producten. Georganiseerd op een uniforme manier die Google gemakkelijk kan begrijpen.
De feed is het belangrijkste onderdeel van het Google Merchant Center-account: het is de belangrijkste bron van de informatie die Google nodig heeft om Shopping-advertenties voor uw producten te maken.
Dat klopt: Google maakt Shopping-advertenties geheel automatisch voor je. Je selecteert geen zoekwoorden; je schrijft geen traditionele advertentietekst. In plaats daarvan vul je de verschillende velden in jouw Google Merchant Center-feed in en laat je Google deze informatie gebruiken om automatisch Shopping-advertenties te genereren .
Google Merchant Center verbeteren
Het belangrijkste onderdeel om Merchant Center te verbeteren is dan ook het optimaliseren van de velden van je feed, met complete, uitvoerige, duidelijke informatie. Zodat de advertenties optimaal weergegeven kunnen worden bij relevante zoekopdrachten. De belangrijkste: de productnaam, omschrijving, afbeelding, prijs en productcategorie worden nu behandeld:
1. Google Shopping Feed: Titel (max 150 char)
In de titel, geef je een zo goed mogelijke productbenaming weer in maximaal 150 karakters. Die kun je aanvullen met relevante zoektermen om je zichtbaarheid nog wat te verbeteren. Daar je mogelijkheden voor optimalisatie beperkt zijn, is dit er een met prioriteit!
Dus, hoe optimaliseert je een producttitel? Door een hulpprogramma voor zoekwoordenonderzoek te gebruiken om erachter te komen hoe uw potentiële klanten naar uw product zoeken en zich te richten op zoekwoorden met een hoog volume in uw producttitel. Klinkt als zoekmachineoptimalisatie, toch? Zo is het meer net! Het optimaliseren van de producttitel betekent in feite dat je de taal van klanten gebruikt om Google te laten zien dat jouw product relevant is – en daarom een top Shopping-advertentiepositie waardig is. Lees er meer over op de Google site.
2. Google Shopping Feed: Product Afbeelding
Ook de productafbeelding is een voor de hand liggend, maar cruciaal onderdeel van uw Google Merchant Center-feed. Zorg dat je een hoge kwaliteit, scherpe, goed gecentreerde, goed uitgelichte foto inzet. Meestal is dat het product op een witte achtergrond.
Houd er rekening mee dat Google enkele regels heeft: geen watermerken, geen extra tekst en geen logo’s. Lees er hier alles over: Google afbeeldingsrichtlijnen.
3. Google Shopping Feed: Product omschrijving (max 5000 char)
De productomschrijving is als de ‘meta description’ van productpagina. Een kort, maar krachtige omschrijving van het product in maximaal 5000 karakters. Ook hier kun je je onderscheiden van de concurrentie. Wees inventief, creatief en zorg voor een pakkende omschrijving voor zo veel mogelijk verkeer naar jouw website. Ook hier weer de beschrijving van Google.
4. Google Shopping Feed: Prijs
Uiteraard is ook de prijs essentieel. Heel veel optimaliseren kun je aan een getal niet. Het juiste getal kiezen is natuurlijk wel van belang. Ga je voor net even goedkoper, of kom je weg met hogere prijzen dan de concurrentie, het is aan jou als ondernemer.
5. Google Shopping Feed: Product Categorie
In tegenstelling tot uw producttitel, afbeelding en omschrijving is de Google productcategorie een onderdeel van de Google Merchant Center-feed die alleen Google ziet. Het wordt niet getoond, maar is wel bepalend voor de presentatie van jouw producten op relevante zoekopdrachten.
Zorg dat jouw product zo goed mogelijk kenmerkt met een een categorie uit de Google Product Taxonomy (GPT). Dat is nog best even puzzelen met meer dan 6000 categorieën en subcategorieën. Maar hoe beter je jouw producten in de Google categorieen past, hoe beter je zichtbaarheid! Je kunt de lijst hier downloaden (nl) of (en) in MS Excel format.
Bovenstaand de belangrijkste product data die Google van je nodig heeft om jouw producten te gaan tonen. Het zijn veel voor de hand liggende velden. Daarbinnen kun je wel veel optimaliseren om net even slimmer, effectiever en goedkoper in beeld te komen. Ga je zelf aan de slag, begin en experimenteer. Volg in het Google Ads dashboard de ontwikkelingen. Pas aan en kijk of het meer oplevert, of niet. Blijf verbeteren is het devies. Voor een compleet overzicht van alle velden, bekijk je de product feed info van Google.
Een voorbeeld van een xml feed is de volgende. In dit voorbeeld 1 compleet product met alle vereiste velden:
Hoe koppel je Merchant Center aan Google Ads?
Het koppelen van Merchant Center aan Google Ads is vrij eenvoudig. Zeker als je toegang hebt tot beide, of ze wellicht al met 1 Google Account hebt aangemaakt. Heb je dit niet, dan moet je wellicht nog account toegang geven zodat je ze wel aan elkaar kunt koppelen.
Wil je Merchant Center aan Google Ads koppelen, dan kun je dat via het ‘gereedschap icoontje’ het menu openen en dan naar ‘linked accounts’ gaan. Ook wel gekoppelde accounts in het Nederlands.
In het tweede vak, kun je de blauwe tekst ‘link accounts’ aanklikken waar je het Google Ads ID kunt ingeven.
Wat van belang is voordat je accounts gaat koppelen, is dat je alle informatie goed hebt ingegeven. Loop daarvoor langs alle items in het menu dat je vindt onder het ‘gereedschap icoontje’. Met name de verzend en contact informatie is daarbij van belang. Door dus naar de verzend instellingen:
Hoe stel ik verzending in Google Merchant Center in?
Om uw producten te promoten met Shopping-advertenties, moet je potentiële klanten laten weten hoeveel je in rekening brengt voor verzending. Het is een cruciaal onderdeel van uw Google Merchant Center-account. Let erop dat je de verzendkosten hier hetzelfde instelt als op de website en houdt dit ook bij, bij eventuele veranderingen!
De mogelijkheden voor het instellen van verzendkosten zijn zeer uitgebreid. Gratis vanaf een bepaalde bedrag? Bij bepaalde producten? Het kan allemaal. Maximale instelbaarheid is te verkrijgen door jouw shopping feed uit te breiden met product specifieke verzendwijzen.
Verzendkosten instellen gaat eenvoudig, ga naar het ‘gereedschap’ icoontje bovenin, en selecteerd ‘verzendingen en retourwijzen’.
Activeer vandaag nog Google Shopping Ads en start met verkopen.
Het begrijpen van Google Merchant Center is een essentiële vaardigheid voor iedereen die zijn e-commercebedrijf wil laten groeien. Merchant center is de tool naar Google Shopping-advertenties, organische shopping resultaten en product zichtbaarheid bij jouw Google Maps vermelding.
Het is even rondkijken, maar voor je het weet heb je het door. Het is echt niet zo lastig! Loop rustig door alle instellingen heen en stel het in zoals het past bij jouw webshop. Met bovenstaande informatie ga je er echt wel komen.
Google Merchant Center Specialisten
Wil je de inrichting en optimalisatie toch liever aan specialisten overlaten? Wil je er niet zelf mee aan de slag of heb je vragen over hoe je alles uit Merchant Center en Google Shopping haalt? Neem dan nu contact op! We helpen je graag verder.