Het koppelen van websiteconversies aan Google Ads geeft inzicht in het succes van Google Adwords campagnes, advertenties en keywords. Daardoor is er beter te sturen op budget en resultaat. Op deze pagina zie je hoe je het een en ander kunt instellen om Google Ads conversies te meten. Op naar meer succes voor de website en de Adwords campagnes!
Wat zijn Google Ads conversies?
Een goede website streeft verschillende doelen na. Het behalen van zo’n doel wordt ook wel een conversie genoemd. Google Ads (voorheen Google Adwords) kan worden ingezet om bij te dragen aan het behalen van deze doelen. Door deze doelen aan Google Ads te koppelen, ontstaat inzicht in hoe campagnes bijdragen aan behalen van de doelen. Daarmee kun je het advertentiebudget optimaliseren en sturen op maximaal succes.
Conversies zijn er in verschillende vormen. Er kunnen kleine (micro) en grote (macro) website conversies gemeten worden. Een macro conversie kan het versturen van een orderformulier of de aankoop in een webshop zijn. Een microconversie kan het aanmelden voor een nieuwsbrief zijn, of het opvragen van een brochure of whitepaper. Denk goed na over de doelen die je hebt voor je website en maak er vervolgens meetpunten en conversies van. Hiervoor gebruik je idealiter Google Tag Manager, Google Analytics en uiteraard Google Adwords.
Google Ads conversies instellen? Zo doe je dat:
Bepaal welke doelen je nastreeft. Bijvoorbeeld het verkrijgen van leads. Het verzenden van een aanvraagformulier voor een kennismakingsgesprek kan dan een bijpassende conversie zijn. In de Google Ads interface, kun je deze conversie vervolgens aanmaken.
Open hiervoor, via het ‘gereedschapsicoontje’ het submenu en kies daar ‘conversies’. Als je met een nieuw Google Ads account actief bent geworden, dan zullen er geen conversies zijn. Met de grote ronde blauwe + button, voeg je deze toe. Kies het type conversie, in dit geval website. Het toevoegen is daarna redelijk eenvoudig.
- Kies een herkenbare naam voor de conversie. ‘Gespreksaanvraagformulier verzonden’ bijvoorbeeld.
- Kies de juiste categorie, hierop kun je later weer sorteren.
- Bepaal eventueel de waarde van deze order. Dit kan statisch, je geeft dan een vaste waarde aan deze conversie, bijvoorbeeld bij een aanvraagformulier. Het kan ook dynamisch, bijvoorbeeld bij een webshop bestelling waarvan de waarde afhankelijk is van de bestelde items.
- Selecteer of de conversie maar 1 keer voor kan komen in de sessie. Een contactformulier wil je meestal maar 1 keer per gebruiker meten. Een webshop bestelling wil je bij elke nieuwe bestelling meten.
- Bepaal hoe veel tijd er over heen mag gaan van ‘click’ op de Adwords advertentie, tot de conversie. Een langere periode kan eventueel meer conversies opleveren.
- De overige instellingen kun je standaard laten; 1 dag, yes en last click. Je kunt je later nog eens verdiepen in deze variabelen, voor nu kun je met de standaard waarden beginnen. Wil je dat ik hier ook een blog over schrijf? Laat dat dan even weten in de comments, die worden niet gepubliceerd, maar dan weet ik of er vraag naar is. Je kunt voor nu ook op de Google Adwords support pagina kijken.
Als je deze zaken hebt ingegeven, kun je door naar de volgende stap. Hier vind je de ‘conversiescripts’ Die moeten worden geïmplementeerd, zodat bij het behalen van het doel, de conversie in Adwords getriggerd wordt. In dit geval, gebruiken we Google Tag Manager voor de implementatie. Dit is ook de meest voor de hand liggende optie. Zeker als Tag Manager al op de website geïnstalleerd is.
Een visuele weergave van deze stappen ziet er als volgt uit:
Stap 1: kies het ‘gereedschap icoontje’
Stap 3: Stel de gemaakte conversie in
Extra: Hoe activeer je het Adwords Conversiescript met Google Tag Manager?
Google Tag Manager is een uitstekende tool om allerhande scripts te installeren. Ook de Adwords Conversiescripts kun je hier eenvoudig mee activeren. Ervan uitgaande dat Google Tag Manager al geïnstalleerd is, ga je naar het account waar je de scripts mee wilt installeren. Ga hier naar ‘tags’ en kies voor toevoegen. In dit voorbeeld plaatsen we een Adwords Conversie Script op de succespagina dat verschijnt als een formulier succesvol is verzonden.
Geef de tag een naam en kies voor configuratie. Kies nu uit de voorgestelde scripts voor het Google Adwords Conversie script. Hier vul je de variabelen in overeenkomstig het conversiescript in Adwords. Ga hier heel zorgvuldig te werk met het kopiëren van de codes uit het conversiescript! Heb je de configuratie van de tag afgerond. Voeg dan een trigger toe.
Maak van de trigger een paginaweergave. Als variabele geef je als ‘Page Url’ ‘Contains’ en dan de URL van de landingspagina weer. Let op, dat doe je als je een specifieke landingspagina URL krijgt na het verzenden van een formulier. Soms wordt er binnen de pagina zelf, een succesmelding gegeven en blijft de URL onveranderd. Het is dan verstandig de ontwikkelaar van de website of een ervaren Google Tag Manager expert om ondersteuning te vragen.
De volgende schermafbeeldingen leiden je er stapsgewijs doorheen:
Op dit scherm geef je de tag de juiste instellingen mee:
- Geef de Tag een herkenbare naam
- Kopieer de Adwords Conversie ID. Deze vind je in het script dat je hebt gekregen bij het aanmaken van de Adwords conversie. Kopieer zorgvuldig dit ID en voorkom dat je het ‘ teken meeneemt!
- Kopieer ook het Adwords Label uit hetzelfde script. Dit betreft het blauwe gedeelte uit het script. Voorkom hier dat je het ‘ teken aan het einde van het script meeneemt!
De overige velden zijn niet noodzakelijk. Dit is voor de gevorderde gebruiker. - Nu de tag is aangemaakt, moet je deze activeren. Dit doe je met een ‘trigger’ Selecteer bij voor het aanmaken van de trigger een ‘pagina weergave’
De instellingen voor de ‘trigger’ betreffen de volgende:
- Geef de trigger een herkenbare naam.
- Als je voor pagina weergave hebt gekozen, dan wordt dit hier bevestigd
- De trigger activeert alleen op bepaalde pagina’s. Namelijk de desbetreffende landingspagina van een formulier.
- De desbetreffende landingspagina geef je hier in
Je zit onder aan de trigger, dat deze de net aangemaakt tag activeert. Sla dit alles op en je bent klaar!
In GTM kies je nu voor de ‘Preview’ optie. Daarmee kun je op de website controleren of de code succesvol is toegevoegd. Ga naar de bewuste landingspagina en kijk in het Quick Preview venster of de conversie ‘getriggerd’ is. Als je de preview optie hebt geactiveerd, ga je naar je website. Daar vind je het preview venster. De normale website bezoeker zal dit niet zien, jij wel als je bent ingelogd in GTM. Onderstaand zie je bij het getal 1 in het GTM preview venster dat de conversie tag is geactiveerd.
Als dit zo is, dan is de conversiecode succesvol geïmplementeerd. Sla in GTM je werk op en publiceer het naar de website.
Het test en verifieer je de Adwords Conversie code?
Het is belangrijk om te testen of de code ook in Adwords goed werkt. Met deze test wordt de conversie direct geverifieert en krijg je de terugkoppeling of alles goed is ingericht. Naast de preview optie in Google Tag Manager, kun je hiervoor ook de Chrome Tag Assistantbrowser extentie van Google installeren. Je kunt die toevoegen aan de Google Chrome browser. Als je dat hebt gedaan, moet je de extentie activeren (enable).
Ga vervolgens naar de bewuste landingspagina en bekijk of het conversiescript in de extentie zichtbaar is. In bovenstaand voorbeeld is zie je de conversie bij het getal 2. Als dat zo is, heb je alles goed geinstalleerd en kun je aan de slag met het optimaliseren van de Adwords campagne op basis van het resultaat en de gemaakte conversies.
Voeg een Conversion Linker Tag toe!
Apple heeft in haar browser een nieuwe beperking voor cookies opgelegd. Daardoor werd het minder goed mogelijk om conversies te meten. Google heeft daar wat op bedacht, waardoor het weer goed functioneert. Door in Google Tag Manager, een tag toe te voegen en te kiezen voor de standaard beschikbare ‘conversion linker‘ tag, los je het probleem op. Je hoeft hier niets over te configureren. Alleen de tag aan maken, en een trigger toe voegen die op alle pagina’s af gaat.
Dan ben je weer helemaal up and running! Wil je het een en ander nog even in een video bekijken? Bekijk dan deze video van Google:
Veel succes met Google Ads en kom je er niet uit? Is er weer iets verandert waardoor bovenstaand niet meer goed te volgen is? Laat dan even een reactie achter. Ik hoor ze graag! Ook als je er wat aan hebt gehad natuurlijk!