In de dynamische wereld van digitale marketing is data en inzicht van onschatbare waarde. Google Analytics, een van de meest prominente tools voor het verzamelen en analyseren van websitegegevens, heeft een significante upgrade ondergaan naar Google Analytics 4 (GA4) en per 1 juli 2023 is dit de enige variant van Google Analytics die nog data verzamelt. Heb jij het al goed ingericht? Bekijk deze checklist om de puntjes op de i te zetten!
Universal Analytics en de noodzaak voor verandering
Universal Analytics heeft jarenlang als de standaard in website-analyse gediend. Het bood een enorme hoeveelheid data over gebruikersgedrag, zoals bounce rate, paginaweergaves en sessies. Hoewel Universal Analytics veel te bieden had, hield de groei en evolutie van digitale marketing niet op. Veranderingen in technologie, gebruikersgedrag en privacywetgeving hebben geleid tot de noodzaak van een meer geavanceerde, toekomstgerichte tool – vandaar de introductie van Google Analytics 4. Menigeen die met Google Analytics werkt moet nog erg wennen aan de nieuwe omgeving. Heb je het goed ingericht, dan heeft het genoeg te bieden om Google trouw te blijven voor web analytics inzichten.
Daarom Google Analytics 4
GA4 vertegenwoordigt een fundamentele verschuiving in hoe Google omgaat met data. In plaats van sessies, focust GA4 op gebeurtenissen en gebruikersinteracties, waardoor marketeers een dieper inzicht krijgen in de gebruikerservaring. De nadruk op privacyvriendelijke praktijken, samen met meer geavanceerde kunstmatige intelligentie en machine learning functies, maakt GA4 een essentiële tool voor toekomstige digitale marketinginspanningen.
De overstap naar Google Analytics 4: Een checklist
Om de overstap naar GA4 zo soepel mogelijk te maken, hebben we een checklist samengesteld met de belangrijkste punten om te overwegen:
De basis: jouw GA4 account opzetten
Allereerst heb je een Google Account nodig. Ga vervolgens naar Google Analytics, via de ‘start nu knop’ kun je met je Google Account inloggen en jouw account aanmaken. Met het doorlopen van een beperkt aantal stappen en het beantwoorden van een paar simpele vragen heb je jouw GA4 account geactiveerd. Denk dan aan het de Basisinstellingen als: Stel je tijdzone en munteenheid.
Stel vervolgens de Data Stream in: Data Streams zijn de bronnen waar GA4 zijn data uit haalt. Dit kunnen websites of apps zijn. Volg de stappen om een nieuwe Data Stream in te stellen voor je website of app. Je krijgt hier ook een GA4 ID. Die heb je nodig om Analytics te activeren op je website of app. Gebruik je bijvoorbeeld WordPress, dan zijn er diverse Google Analytics plugins die je kunt activeren waar je simpel het ID ingeeft en Analytics zal activeren. Wij doen het graag via Google Tag Manager. Voor WordPress heb je ook in dat geval een waardevolle plugin zoals GTM4WP. Wil je deze basis doorlopen, bekijk dan deze video:
Als je Google Tag Manager en/of Google Analytics hebt geactiveerd, check dan wel even of het goed werkt! Je kunt daarvoor de Google Chrome browser extentie ‘Tag Assistent Legacy‘ gebruiken. Die geeft weer of GTM en GA draaien, en misschien wel dubbel. Dan kun je dat nog even oplossen.
Voorbij de basis: dé GA4 setup checklist
Heb je een Google Analytics account met een basis setup? Al dan niet ook een Google Tag Manager omgeving geactiveerd? Laten we dan naar de checklist gaan de setup van GA4:
GA4 Admin – Data Settings
Onder Data Settings vind je 4 setup onderdelen, de eerste is Data Collection. Hier stel je de nodige opties in rondom data collectie en daarmee privacy. Google Signals kun je gebruiken om de gegevens die Google verzamelt over diens gebruikers, deels beschikbaar te krijgen in GA4. Bepaal goed welke settings in lijn zijn met jouw privacy voorwaarden! Wat dat betreft, als je dan toch op GA4 over stapt, zorg dan ook dat je de ‘consent mode‘ privacy setup hanteert. Het consent management systeem van Google.
Heb je hier gekozen voor ‘Google Signals‘ dan heeft dat effect op je rapportage. Het kan zijn, dat je veel minder data te zien krijgt in je rapporten, zeker als het een wat kleinere site betreft. Google toont minder data, omdat het de privacy van zijn gebruikers wil beschermen. Wil je meer data zien, dan kun je bij ‘reporting identity‘ een andere setting kiezen. Eentje die verstopt zit onder een ‘meer’ linkje. Kies ‘show all’ en kies vervolgens voor ‘device based’ je krijgt dan fijnmaziger informatie op kleinere bezoekersaantallen. Je kunt dit eenvoudig heen en weer selecteren.
Vervolgens vind je onder Data Settings de ‘data retention‘ voor vrijwel elke gebruiker is het waardevol om deze van 2 maanden op 14 maanden te zetten. Zodat je langer inzicht hebt in het gedrag van jouw website/app bezoeker.
De volgende stap geeft je de mogelijkheid om ‘data filters‘ in te stellen. Het meest voorkomende filter is het uitsluiten van jouw eigen website bezoek. Ofwel ‘intern verkeer’. Zorg dat je hier de ip adressen weg filtert van de adressen waar jij zelf online gaat. Dat kan thuis en op kantoor zijn. Door je eigen verkeer uit te filteren, krijg je een ‘schoner’ beeld op daadwerkelijk relevant websitebezoek. Hier activeer je de ‘account niveau’ filters. Het eigen verkeer definiëren doe je binnen de data stream (zie verder op)
De laatste instelmogelijkheid voor Data Settings, zijn Channel Groups. Dit is veelal voor gevorderde gebruikers en/of specifieke situaties. Je kunt hier naast de ‘standaard kanaal groepering’ ook een eigen kanaal groepering opzetten. Stel dat je veel in online kranten adverteert en je wilt daar een specifieke kanaal groep van maken. Dan kun je de gebruikte URL’s in een eigen groep plaatsen.
GA4 Admin – Data Streams – Enhanced Measurement
Voor de data streams heb je hiervoor de basis setup geactiveerd. Hier gaan we de puntjes op de i zetten en de GA4 setup optimaliseren voor jouw situatie. Ga daarvoor naar ‘Data Streams’ en kies vervolgens de data stream die je had aangemaakt. Je vind hier ‘enhanced measurement’ events. Basic events die bij een standaard implementatie door Google worden geactiveerd. Google klopt zich er vaak over op de borst, dat GA4 ‘out of the box’ veel meer meet. Nou hier vind je, wat dat dan is, meer dan een pageview. Waar moet je op letten:
Bij Page views kun je ‘page changes on history events’ uitvinken. Dat het standaard aan staat is prima, het is van belang voor websites die met een javascript framework als single page application zijn gebouwd. Heb je zo’n ‘SPA’ website, zorg dan dat je dat vinkje aan hebt staan!
Een andere belangrijke setting betreft de ‘site search‘ setting. Veelal heeft de zoekoptie op jouw website een specifieke parameter in de URL bij het antwoord. Bij WordPress is dat bijvoorbeeld ?=zoekterm. Zorg dat je bij Site Search de voor jou site specifieke parameter hier ook is ingegeven. Heb je dat niet, dan kun je een ‘event’ aanmaken, dat de zoektermen doorgeeft. Kan zijn dat je je daarvoor bij development moet melden. Zorg er ook voor, dat je bij parameters (Zie hieronder) het zoekwoord activeert. De standaard benaming is search_term. Gebruik je die ook? Activeer deze dan onder parameter of custom dimensions.
Formulieren meten staat standaard uit. Nou die mag je meestal ook uitlaten, want dit werkt zelden ‘out of the box’ goed. Maar je kunt het altijd testen of het bij jou wel werkt natuurlijk.
Verder kun je standaard events die hier gemeten worden aan of uitzetten. Wil je geen ‘scrolls’ of ‘downloads’ standaard meten? Hier kun je het uitzetten.
GA4 Admin – Data Streams – Events
Bij data streams kun je ook events (gebeurtenissen) instellen; modify events. Let er op, dit is om data verzamelings niveau, dus aanpassingen die je maakt zullen zodanig GA4 ingaan. Je kunt daar later niet op terugkeren. Aanpassingen hier, zullen niet met terugwerkende kracht aanpasbaar zijn. Van af het moment dat je het instelt, zal het zodanig data verzamelen. Het is waarschijnlijker dat je events wilt beheren in het algemene admin menu, niet binnen de ‘data stream’.
GA4 Admin – Data Streams – Measurement Protocol
Ook de instellingen rondom het gebruik van het measurement protocol vind je onder de data streams. Heb je ‘offline transacties of conversies’ die je wilt doorschieten. Of wil je back end conversie meting inregelen, dan kan dat met deze settings via het Measurement Protocol. Vooral iets voor geavanceerde gebruikers.
GA4 Admin – Data Streams – Configure Tag settings
Onder tag settings binnen een data stream vind je belangrijke settings om naar eigen voorkeur in te richten. Let er op, veel settings zijn verstopt achter de ‘show all’ link! Je kunt hier op ‘stream niveau’ de standaard te tracken events instellen. Zoals je dat eerder account breed wellicht al hebt gedaan. (zie hierboven). Gebruik je verschillende domeinen en wil je ‘cross domain tracking’ instellen. Ook als je jouw bezoekers identificeert, na een login, dan kun je daar hier de variabelen voor instellen. Dit gebruik je niet vaak. Heb je universal analytics events, al dan niet hard coded, in jouw website zitten? Dan kun je hier aanvinken dat je dat wilt meten in GA4.
Dan de voor iedereen belangrijke settings: Het instellen van ‘intern verkeer‘ zoals eerder onder ‘admin settings’ al geactiveerd (of niet) hier stel je op stream niveau in, hoe de ‘interne bezoeker’ eruit ziet. Bijvoorbeeld door eerder genoemde IP adressen in te geven.
Referral Exclusion in GA4 is ook een belangrijke setting, zeker voor alle ecommerce omgevingen. Want gaat de bezoeker in de checkout naar een payment provider, en daarmee een ander domein, om de betaling te doen en dan weer terug te keren om de aankoop definief te maken, dan wil je die domeinen uitsluiten, zodat de ‘attributie’ niet naar die payment provider wordt verzet hier, maar de originele bron zichtbaar blijft.
Als laatste een veel gebruikte setting is de ‘session timeout‘. Wil je hier de sessie duur aanpassen dan kan dat hier. Ook de ‘engaged user‘ setting vind je hier. Is voor jouw situatie een betrokken bezoeker niet in 10 seconden al als zodanig geteld, maar wil je dat naar bijvoorbeeld 30 seconden instellen. Dan doe je dat hier! Onder de ‘show all’ link vind je deze optie.
De cookie settings overriden is voor experts, dat zul je weinig gebruiken.
GA4 Admin – Events ofwel gebeurtenissen
GA4 is gebouwd rond events / gebeurtenissen in plaats van sessies. Je kan bestaande gebeurtenissen bewerken, nieuwe gebeurtenissen maken en parameters aan gebeurtenissen toevoegen. Wil je een binnenkomend event omvormen naar iets bruikbaarders, of wil je een overkoepelend event uit een laten vallen in onderliggende meer gedetailleerde events? Dan kun je dat hier instellen. Let er wel op, of je dat niet beter bij de basis oplost, bijvoorbeeld met de ‘gebeurtenis settings’ in Google Tag Manager, danwel hier.
Sowiso is het belangrijk na te denken wat je op de website wilt meten. Maak van elke gebeurtenis op de website een event dat je, via bijvoorbeeld GTM, doorstuurt naar GA4, zodat je inzicht krijgt in hoe vaak de gebeurtenissen plaats vinden, via welke bron bezoekers naar de website kwamen die de gebeurtenis uitvoeren, etcetera. Denk daarbij aan aankopen (purchase event) bij een ecommerce omgeving, of contact formulier verzending of informatie aanvraag bij een B2B website. Maar ook aan hoe de bezoeker over de website navigeert. Bepaal welke gebeurtenissen er plaats vinden en hoe je die kunt meten. Daar heb je veelal ook web development voor nodig, om het robuust in te richten.
Bepaal welke gebeurtenissen je als conversies wil markeren. Deze gebeurtenissen zijn belangrijk voor je bedrijf en zullen prominenter worden weergegeven in rapporten binnen de GA4 interface. Heb je Google Ads gekoppeld, dan is het ook essentieel om hier te kiezen welke events je als conversie wilt vaststellen.
GA4 Admin – Events parameters ofwel aangepaste definities
Heb je het over events, dan moet je ook zeker de bijbehorende parameters, custom dimensions ofwel aangepaste definities goed instellen en via ‘aangepaste definities’ maak je deze variabelen zichtbaar in de GA4 interface. Mis je data in GA4, terwijl je toch zeker weet dat je van het event, aanvullende parameters doorstuurt. Dan heb je waarschijnlijk hier deze definities niet geactiveerd.
In GA4 draait het om events, dat heb je hierboven gelezen. En een van de grootste voordelen van GA4, is wel het verrijken van die events met allerlei variabelen. Met je het weergeven van een recept, dan is het naast de naam van het recept ook interessant om door te sturen dat het een recept was van een bepaalde keuken, Frans, Spaans, Oosters? Of de kookduur? Of de gang, diner, lunch, tussendoortje.
Het is erg waardevol dat je van elke gebeurtenis veel detail kan doorsturen naar GA4. Denk er dus goed overna hoeveel detail jij wilt toevoegen en maak het via het event en de custom dimensions in GA4 toegankelijke.
Er zijn niet alleen ‘event paramaters’ maar ook gebruikersparameters, waarmee je jouw bezoekers kun typeren: Gebruikersparameters zijn aangepaste gegevens die je wilt bijhouden over je gebruikers. Bijvoorbeeld, je kan een gebruikersparameter maken voor ‘klantniveau’ om te onderscheiden tussen gratis en betalende gebruikers.
GA4 Admin – Audiences
Met audiences kan je groepen gebruikers maken op basis van specifieke criteria, zoals gebruikers die een bepaalde pagina hebben bezocht. Deze audiences kan je vervolgens gebruiken om gerichte marketing uit te voeren in bijvoorbeeld Google Ads. Dit is dus ook een belangrijke instelling om te maken.
De audience editor is een heel uitgebreide, de instellingen gaan buiten de scope van deze GA4 checklist, maar zorg dat je de audiences niet vergeet. Instellen kan op elk moment, dat dan weer wel.
GA4 Admin – product links – Google Ads, Search Console en meer
Een andere belangrijke setting in deze GA checklist, die je niet moet vergeten en voor iedereen zo ongeveer relevant is, is het koppelen van GA4 aan Google Search Console. Waarmee je interessante data over ‘organic search’ beschikbaar maakt in GA4.
Integratie met Google Ads mag ook niet ontbreken: Als je Google Ads gebruikt, wil je je GA4 en Google Ads-accounts koppelen, zodat je je data in beide platformen kan gebruiken. Van conversies tot audiences, de data uitwisseling is zeer waardevol, dus zorg dat die goed is ingericht.
Gebruik je Google Merchant Center, dan kun je die hier ook koppelen. En ben je een wat meer gevorderde gebruiker, zorg dan ook dat je Google Big Query activeert en koppelt. Zo verzamel je alle GA4 data automatisch in de cloud database Big Query, waar het zo lang beschikbaar is als jij wilt, met alle detail die je ontvangt. Wat ook geregeld meer is, dan wat je in de GA4 interface kunt tonen. Ook echt wel een aanrader dus.
GA4 checklist – Funnels & rapporten instellen
Tot nu toe heb je allerlei settings ingesteld, die essentieel zijn voor een goede activatie van GA4. De data rolt nu op een correcte manier binnen, voor zo ver deze settings daarop van toepassing zijn. Dus gefeliciteerd. Je hebt een goede basis neergezet voor mooie rapportage en inzichten over de bezoekers en het gedrag op de website. Je hebt de belangrijkste gebeurtenissen vastgesteld en meetbaar gemaakt en conversies en doelgroepen bepaalt. Top!
Een volgende stap is om op basis van de beschikbare events, mooie funnels te maken. Van de check out bijvoorbeeld. Maar je kunt nu funnels maken op wat je ook maar volgordelijk wilt zien plaatsvinden. Onder de Explore optie in het hoofdmenu van GA4 kun je aan de slag met het aanmaken van je eigen rapporten en funnels. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen je rapportage in Looker Studio te maken. Het rapportage platform van Google.
GA4 setup: rapportage interface aanpassen naar jouw wensen
Ook kun je nu aan de slag met de rapporten. Je kunt de de getoonde rapporten die je ziet onder de rapportage optie zelf aanpassen. Maak de rapporten die voor jou het meest waardevol zijn makkelijk toegankelijk. Wil je daarmee spelen, via de library optie in het menu, kom je in het overzicht van bestaande rapporten. Je kunt hier rapporten aanzetten, aanpassen en weer uitzetten. Net naar wat voor jou handig is. Dat is dan toch wel weer een mooie feature van Google Analytics 4!
Hulp nodig bij het activeren van Google Analytics 4?
Je hebt met deze checklist alle belangrijke instellingen van GA4 voorbij zien komen. Stel het een en ander goed in, dan krijg je het maximale inzicht in het functioneren van jouw website of app.
Kom je er toch niet uit? Wil je het eigenlijk ook helemaal niet zelf inrichten? Zoek je iemand die de inrichting voor je kan waarnemen en je ook kan begeleiden bij het verkrijgen van maximaal inzicht uit Analytics? Zodat je data gedreven, maximaal succesvol gaat worden?
Neem dan contact op. Bespreken we de mogelijkheden en maken we ook jou solide, data gedreven succesvol!