Google Analytics gebruikersbeheer

De accountstructuur van Google Analytics is recentelijk uitgebreid met verschillende gebruikersniveau’s. Gebruikers kunnen nu van verschillende rechten worden voorzien, wat het beheer van het account uitgebreider en beter maakt. In deze blogpost de basis van user management in Google Analytics.

Google Analytics account structuurIn de bijgevoegde afbeelding een overzicht van de hiërarchie van een Analytics Account. Op het hoogste niveau is een Google User Account benodigd, wat bijvoorbeeld een G-Mail account kan zijn. Aan het Google User Account kunnen verschillende Google Analytics Accounts worden toegevoegd, met verschillende rechten.

Binnen een GA Account, kunnen weer verschillende Properties worden aangemaakt. Ook op propertyniveau zijn verschillende rechten toe te voegen. Er kunnen ook gebruikers worden toegevoegd aan een Property zonder dat er rechten zijn toebedeeld vanuit het hoger liggende Account.

Binnen Properties kunnen verschillende views bestaan. Ook hier zijn weer afzonderlijk rechten toe te bedelen.

Binnen views zijn dan nog rapportages/reports beschikbaar. Ook die zijn aan individuele gebruikers toe te bedelen.

Rechten uitdelen in Google Analytics

In Google Analytics is het toewijzen van rechten op de verschillende onderdelen vrij eenvoudig. Via Admin, als je daar zelf beheerdersrechten voor gebruikers hebt, kun je op Account, Property en View niveau rechten uitdelen.

google analytics account settings

Google Analytics account settings

Rechten op de rapportages / reports zijn bij het report zelf in te delen.

Google Analytics gebruikers beheren en verwijderen

Het beheren van GA Users kan via de admin op de verschillende niveau’s, het is ook mogelijk de gebruiker te selecteren, waardoor al diens rechten in beeld komen.

Google Analytics user settings

Google Analytics user settings

Bij de user settings zijn alle properties en views zichtbaar, plus de verschillende rechten die zijn toebedeeld. Hier kunnen rechten worden uitgedeeld en worden ingetrokken. Het intrekken van alle rechten, is als het verwijderen van de user uit het desbetreffende account.

 

Gebruikers toevoegen aan Google Analytics

Het toevoegen van gebruikers is ook weer vrij eenvoudig. Ga naar de homepage (bijvoorbeeld via het Google Analytics logo links bovenaan de pagina.) Kies daar het account waarvoor je een gebruiker wilt toevoegen. Selecteer ‘User management’ en als je de juiste rechten hebt zie je hier de huidige users en daaronder de optie om gebruikers toe te voegen. Denk goed na over de rechten die je een nieuwe gebruiker wilt geven. ‘Manage users’, het beheer van gebruikers, hoef je maar zelden vrij te geven. De helppagina voor het beheer van gebruikers van Google zelf vind je hier en en toelichting op de user rechten hier. Vragen? Laat een reactie achter onder deze blog.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.