Een essentieel onderdeel van elk SEO project is de zoekterm analyse, ofwel keyword research. Dit geeft je inzicht in waar jouw klant naar zoekt, met welke intentie en hoeveel bereik een gekozen keyword heeft. Maar hoe doe je dat? Hoe kom je tot de beste zoekwoorden voor maximale impact? In deze blog een handleiding voor succesvolle keyword research.
Handleiding keyword research 2019
Deze handleiding voor zoekterm analyse bestaat uit de volgende onderdelen:
- Wat zijn keywords?
- Wat is keyword analyse?
- Hoe zet je een goede zoekwoord strategie op?
- Hoe doe je dat? keyword research?
- Hoe kies je de juiste zoektermen?
- Hoe haal je het beste uit jouw verzameling zoektermen?
Wat zijn keywords?
Een keyword zoals dat voor SEO en Google Ads wordt benoemd is de zoekterm, of woordcombinatie die iemand ingeeft in de zoekmachine als hij ergens naar op zoek is.
Het is wat er als zoekopdracht wordt ingegeven. De Nederlandse benaming is zoekterm, zoekwoord of zoekopdracht. Het keyword wordt overigens steeds meer een ‘keyphrase’ dus een zin. Veelal een hoe, wat, waarom vraag. Een verschijnsel dat steeds meer toeneemt, nu er meer en meer op de mobiel gezocht wordt, waar de zoekopdracht ook veel wordt ingesproken. Iets wat ook steeds meer op ‘smart speakers’ wordt gedaan.
Keywordfocus en synoniemen
Niet lang geleden, was het van belang op elke unieke zoekterm, zoekwoord, keyword zichtbaar te zijn. Dat is nog steeds prettig, echter begrijpen moderne zoekmachines steeds beter de zoekopdracht en de synoniemen die voor dezelfde interesse staan. Dat is prettig, want je hoeft niet meer voor elk keyword een afzonderlijke landingspagina te maken. Je kunt nu voor soortgelijke begrippen een enkele landingspagina maken, waarin je het focus keyword en de synoniemen benoemt. Het blijft daarbij van belang het ‘focus’ woord te bepalen en de daarbij horende ‘synoniemen’ Meer daarover later.
Wat is een zoekterm analyse?
Een zoekwoord analyse is een onderzoek naar voor jouw organisatie relevante keywords. In deze analyse verzamel je alle zoekwoorden die relevant zijn voor jouw klant tijdens het complete aankoopproces en tijdens het gebruik na aanschaf. Het is van belang dit aankoopproces, de customer journey in kaart te brengen. Ook de verschillende intenties die er achter een zoekopdracht schuil gaan zijn van belang. Dit geeft je de mogelijkheid om zo goed mogelijk zichtbaar te worden bij de informatiebehoefte die jouw klant heeft rondom jouw product.
Wat is de intentie achter de zoekopdracht?
De verzameling van zoektermen die je hebt gevonden, beoordeel je op relevantie, hoe vaak erop gezocht wordt en de intentie. Dat laatste kan bijvoorbeeld zijn; een algemene interesse, een aankoop doen, een website vinden of uitleg vinden bij gebruik van een product. Hoe meer ‘conversie’ gericht deze intentie, dus hoe meer kans dat deze zoekopdracht tot een aankoop leidt. Hoe groter de concurrentie zal zijn om op dat woord zichtbaar te zijn. Dit kun je ook terugzien in de prijs van een advertentie op dat zoekwoord in bijvoorbeeld Google Adwords, aka Google Ads Zoeken.
Deze data neem je allemaal me in de zoekwoord analyse. Je bent op zoek naar zo veel mogelijk relevante keywords, je wilt het zoekvolume daarvan weten, de concurrentiedruk en de CPC. De CPC is de prijs van een klik op een advertentie die je bij Google of Bing zou betalen als die jouw advertentie in de zoekresultaten zou weergeven. Deze handleiding is met name gericht op de ‘gratis’ zoekresultaten. Ook wel organische resultaten, zoals die vanuit SEO worden verkregen.
Hoe zet je een goede keyword strategie op?
Voordat je tot de zoekterm analyse overgaat, is het goed te bedenken wat je wilt bereiken met de zichtbaarheid op de gevonden keywords. Wil je meer merkbekendheid? Wil je je merk laden met bepaalde waarden of inzichten? Wil je meer zichtbaarheid voor jouw website? Of voor jouw producten en diensten? Wil je deze producten en diensten online verkopen, of wil je er alleen informatie over verstrekken? Wil je service bieden aan jouw klant voor, tijdens of na aankoop? Wat wil je bereiken? Hoeveel budget heb je? Wat is de kwaliteit van jouw website en de autoriteit van jouw domein? Het budget en de huidige kwaliteit van je website bepalen hoe haalbaar het is om op de meest zoektermen in te zetten waar de concurrentie op goede rankings het hoogst is.
Daarnaast is het van belang inzicht te krijgen in het aankoopproces dat jouw potentiele klant doorloopt. Dit heet ook wel de ‘customer journey’ of ‘klantreis’. Je kunt beginnen met een algemeen model zoals dat in marketing al lang gebruikt wordt. Bijvoorbeeld het AIDA model. Dat staat voor Attract, Interest, Desire, Action. Een moderne vorm met ongeveer dezelfde insteek is het model dat Google ontwikkelde; het See, Think, Do, Care model. In dit nieuwere model, is er meer aandacht voor de informatiebehoefte na aanschaf van een product. Een essentiele fase mocht je een herhaalaankoop willen stimuleren en vaste klanten winnen nastreven.
Als je dit in kaart hebt gebracht kun je gerichter op zoek naar relevante zoektermen, zoekopdrachten en complete vragen. Het helpt je ook om uit het resultaat van jouw onderzoek, een keuze te maken op welke keywords je je het eerst gaat richten.
Waar vind je de keywords?
Er zijn verschillende bronnen om de relevantie keywords te vinden.
Catch them all! Gratis keyword tools:
Er zijn veel verschillende gratis tools en locaties om zoektermen te vinden. Een aantal daarvan zijn de volgende:
Jouw eigen inzichten en die van collega’s en klanten
Begin bij jezelf. Jij weet als geen ander waarop je gevonden wilt worden. Dit is een perfect uitgangspunt voor het verzamelen van relevante zoektermen. Vraag het ook eens aan collega’s. Zeker de experts rondom een bepaald onderwerp binnen jouw bedrijf zijn een rijke bron aan informatie. Vraagt het de verkopers, productontwikkeling, etc. Vraag het waar mogelijk aan de klant, wat een mooie vorm van ‘design thinking‘ is. Vraag het familie en bekenden. Je komt dan snel tot hele goede inzichten rondom zoekgedrag en aan een hele lijst relevante woorden.
In het verlengstuk van eigen inzicht, ligt ook de zoek optie van jouw website. Welke woorden geven bezoekers in als ze op jouw website zijn. Niet alleen goed voor je keyword lijst, maar juist ook om de juiste content op je website te krijgen. Zorg dat er een pagina is voor die onderwerpen die je hier vaak terug vindt.
Bing en Google Auto Suggest
Autosuggest is een heel handige functie van de zoekmachine. Geef een zoekwoord in er er verschijnt een heel rijtje suggesties die ook veel ingevoerd worden. Dit rijtje suggesties is een perfecte bron van relevante zoekwoorden. De suggesties kun je ook weer ingeven, voor weer nieuwe suggesties. Beperk je een beetje tot de belangrijkste termen, want je kunt dit heel lang blijven doen 😉 Dit werkt zowel bij Google als bij Bing, hier een voorbeeld:
Google Search Console
Heb je Google Search Console op je website geinstalleerd, dan is dit de eerste waardevolle bron van zoektermen. Hier tref je namelijk de zoekopdrachten aan die mensen hebben gebruikt om via Google op jouw website terecht te komen. Als je inlogt op Search Console, dan ga je naar jouw website, naar zoekverkeer en dan naar zoekanalyse. Hier is het handig om de tijdspanne op de maximale 90 dagen te zetten. Je ziet hier alle zoekopdrachten en aan het einde van de pagina de mogelijkheid deze te downloaden. Je kunt nog varieren met de dataweergave van kliks, naar weergave. Dat geeft net weer een ander inzicht.
Google Trends
Een andere service van Google, die je kunt gebruiken om keywords en zoektrends te verkrijgen is Google Trends. Deze service werkt het beste voor zoekwoorden met een groot zoekvolume. Zoekwoorden die in het nieuws komen bijvoorbeeld. Het geeft je een goed beeld van… de trend over de jaren heen. Als zoektermen verschillende betekenissen hebben, is het minder goed bruikbaar. Je kunt vergelijken welk merk het meeste zoekvolume heeft en wat de trend is. Ook vind je er gerelateerde zoektermen en onderwerpen waarin een sterke groei in zoekopdrachten zit.
Google Adwords & Bing Ads
De volgende gratis bron voor gratis keyword research zijn de advertentieplanners van Google en Bing, te weten Google Adwords en Bing Ads. In de Adwords interface, vind je de keyword planner in het ‘tools’ menu. Vandaar uit vind je verschillende mogelijkheden zoekwoorden te vinden.
Semi commerciële diensten
Veel diensten bieden een gratis keyword research tool, met de optie om een betaalde uitgebreidere variant aan te schaffen. De gratis versie geeft al veel inzichten. Goede services zijn bijvoorbeeld: keywordtool.io en kwfinder.com. Een hele bijzondere is Answer the Public. Deze helpt je met zoekopdrachten, maar ook met vragen die worden gesteld. Dit is in toenemende mate van belang, zeker nu voice search steeds meer wordt gebruikt. Een voorbeeld van vragen rondom kitesurfen:
Commerciële diensten
Dan zijn er ook heel veel commerciële pakketten. Zoekterm onderzoek is vaak maar een onderdeel van alle mogelijkheden die deze commerciële pakketten bieden. De gratis variant, is vaak erg beperkt en geeft net een beeld van wat je kunt verwachten. Mijn favorieten voor keyword research is SearchMetrics. Je geeft hier een domeinnaam in en je krijg een hele lijst van zoekwoorden waarop die site zich richt. Handig ook voor concurrentie onderzoek. Hetzelfde maar net iets minder compleet doet Semrush. Moz geeft ook mooie resultaten en als laatste noem ik Raven Tools. Probeer en ervaar zelf wat jij de fijnste vindt.
Pro tip: Screaming Frog
Een mooie manier om inzicht te krijgen in die termen die jouw concurrent het belangrijkst vindt is gebruik te maken van de SEO Crawler Screaming Frog. Geef hier de website van jouw concurrent in, en analyseer het interne linkprofiel. Welke termen worden hier het meest gebruikt? Het kan je interessante inzichten opleveren. De tool is er niet per definitie op gericht en ik zou deze niet voor dit proces aanschaffen, maar als je er gebruik van maakt, gebruik deze dan ook eens hier voor!
Hoe kies je de juiste zoektermen om je op te richten
Met bovenstaande keyword research tools, kun je enorme lijsten keywords verzamelen. Hoe kies je de zoekwoorden die voor jouw het meest relevant zijn? Hoe kom je tot de juiste focus?
Bedrijfsstrategie
Bepaal wat er voor jouw bedrijf belangrijk is. Wat is de bedrijfsstrategie. Hoe ziet de keyword Strategie eruit. Je kunt hier eventueel een variabele voor toevoegen aan de excel sheet waarin je alle data samenvoegt.Ik zal hier binnenkort een voorbeeld van beschikbaar stellen.
Zoekvolume en CPC
In de Excelsheet breng je verschillende informatie bij elkaar: Verzamel in ieder geval het zoekwoord, de categorie waar die in valt, het zoekvolume en de gemiddelde CPC. Zoekvolume en CPC kun je uit de keyword planner van Google halen. Je kunt daar de zoekwoorden ingeven en vervolgens van elk zoekwoord de gewenste informatie vinden. Het zoekvolume en de CPC geeft je al veel inzicht in waar je je op kunt richten.
Concurrentiedruk
Voor een juiste focus, heb je eigenlijk nog wel wat meer inzicht nodig. Vooral de concurrentiedruk die op de zoekwoorden rust. Ben je pas net online met jouw zoekwoord, dan is het niet realistisch direct boven aan te willen staan bij het zoekwoord met het grootste zoekvolume en of de hoogste advertentieprijs (CPC). Je kunt je dan beter richten op zoekwoorden met een lagere concurrentiedruk en je zo over de tijd heen naar boven werken op meer competitieve termen. Bekijk ook eens de SEO pagina om een beeld te krijgen hoe je betere resultaten kunt verkrijgen in de zoekresultaten. Om die concurrentiedruk op een keyword in kaart te brengen, kun je een van bovenstaande commerciële tools gebruiken.
Huidige ranking
Waar mogelijk zet je hier ook je huidige ranking bij. Ook hiervoor kun je eerder genoemde keyword tools gebruiken. Je krijgt daar ook een beeld bij, hoe je ervoor staat met je SEO rankings. Je kunt de rankings mee nemen in je keyword strategie.
Door alles bij elkaar te brengen, krijg je een mooi overzicht van alle belangrijke data. Het is nu aan jouw om hier een goede keuze in te maken. Sorteer op categorie en AIDA fase en kijk welke zoekwoorden hier veel zoekvolume en/of een hoge CPC hebben. Kijk hoe je rankings daarop zijn. Sta je in de top 10, dan kun je die wel wat verbeteren. Sta je buiten de top 20, en heeft het keyword een hoog zoekvolume en hoge CPC. Dan is het zoekwoord nog even te hoog gegrepen. Heeft het echter niet zo’n hoog zoekvolume of een gemiddelde CPC, dan kan het juist een mooie kans zijn om te groeien. Het vergt wat ervaring om hier doorheen te lezen. Wellicht moet je daar nog even een expert bij halen. Maar laat het je ook niet afschrikken. Met bovenstaande data, kun je al heel aardig inschatten waar je je op kunt richten.
Hoe haal je maximaal resultaat uit jouw zoekwoord keuze
Je hebt heel mooie inzichten opgedaan over waar jouw klanten naar zoeken. Je weet waar veel op gezocht wordt, je weet wat dure termen zijn die waarschijnlijk goed converteren. Je hebt prioriteiten gezet op de keywords uit je lijst. Tijd om hier mee te gaan scoren. Tijd om hier het maximale uit te halen.
Voor SEO zul je de keywords gebruiken in de teksten en afbeeldingen van je website. Je optimaliseert elke pagina op de zoekopdracht van keuze. Je geeft elke pagina een sterke focus. Lees dit artikel eens, hoe de perfecte SEO pagina eruit ziet.
Je gebruikt ze om de interne link structuur te optimaliseren. En je gaat na op welke websites van derden je over deze onderwerpen een publicatie zou kunnen laten plaatsen met een verwijzing naar jouw website. Kijk voor de complete SEO strategie eens hier. Als je video kunt inzetten, dan optimaliseer je ook jouw video’s en youtube kanaal met deze keywords.
Je gaat de keywords ook inzetten voor Adwords campagnes. Als je daar voor het eerst mee aan de slag gaat, kun je deze inleiding in Adwords Campagnes eens bekijken. Idealiter probeer je de inzet van SEO en SEA goed op elkaar af te stemmen. Kijk daarvoor eens naar deze blog over SEO-SEA Synergie.
Conclusies en vragen
Ik ben benieuwd of je met bovenstaande informatie genoeg te weten bent gekomen over het vinden van de beste zoektermen. Of je genoeg te weten bent gekomen hoe je hierin keuzes maakt en hoe je ze het beste kunt inzetten. Heb je vragen? Stel ze dan gerust, dan breid ik de informatie uit, totdat iedereen er het maximale uit kan halen. Ik hoor het graag!