Influencer marketing @ Online Tuesday

Hoe bereik je je doelgroep, wie maakt je aanbod relevant, waar krijg je nog echte aandacht nu old school adverteren onder druk staat? Influencer marketing geeft je via authentieke nieuwe media wizzards weer toegang tot jouw doelgroep. Maar dat gaat niet zo maar. In deze blog; tips en best practices uit eigen ervaring en vanaf Online Tuesday #63.

Wat zijn influencers?

Influencers zijn personen die met een excentrieke persoonlijkheid en/of unieke content een grote aanhang hebben weten op te bouwen. Daar veel van de influencers hun aanhang op social media hebben weten te vergaren, spreekt me ook vaak van Social Influencers. Influencers hebben een authentieke stem, een duidelijk profiel, welke de doelgroep aanspreekt. Ze hebben een sterke invloed op hun volgers en dat maakt ze mede interessant vanuit een online marketing perspectief. Ze kunnen een sterke bijdrage leveren aan merkenwaardering en profilering, productintroducties en bekendheid en zelfs aan concrete omzet online én offline.

Waarom Influencer marketing werkt

Adverteren is uit de gratie geraakt. Banner ads, roll overs, remarketing. De consument is overspoeld met meer en minder relevante advertenties. De consument is het zat en installeert adblockers of gaat voor advertentievrije media als Spotify en Netflix. Influencers zijn uiterst relevant voor hun gevolg, voor hun doelgroep. Volgers kiezen vrijwillig om een influencer te volgen. Het inzetten van influencers om een boodschap over te dragen, ook wel influencer marketing, kan dan ook zeer succesvol zijn als de match met de influencer en de doelgroep de juiste zijn. Influencers hebben veel aandacht besteed aan het opbouwen van hun gevolg en hebben een eigen geluid ontwikkeld. Een authentieke stem, kredietwaardigheid. Die gooien ze niet te grabbel voor elke commerciële boodschap. Maar staat de influencer open en/of achter jouw aanbod? Dan kunnen ze dit oprecht aanbevelen, wat een groot effect kan hebben op de doelgroep. Met genoemde effecten in merkwaardering, productbekendheid en omzet. De key is, de juiste influencers te vinden voor jouw aanbod!

Influencer marketing case - Potash eKonomics - afbeelding

Influencer marketing case – Potash eKonomics

Hoe vind je de juiste influencers

Influencer marketing wordt steeds meer een ambacht. Laat je begeleiden door een Online Marketing expert. Wil je toch liever zelf aan de slag? De volgende tools kunnen je helpen influencers te herkennen: BuzzSumo, Traackr en Sysomos.

Tijdens Online Tuesday deelde Isabel de volgende tips, met een kleine edit mijner zijds:

 1. Zorg voor een win-win situatie
 2. Bereik
 3. Aanhang (doelgroep)
 4. Mate van invloed in niche
 5. Connecties met andere influencers
 6. Kwaliteit en stijl van de content; tekst, fotografie, video
 7. Gebruikte kanalen; blog, social media, email e.a.
 8. Persoonlijkheid van de influencer aimable of arrogant?

Het is goed zoeken en via influencers, kom je weer bij andere influencers. Breng ze in kaart en bouw je eigen netwerk, of benut dat van een gespecialiseerd bureau.

Tips voor de inzet van influencers

Influencers hechten grote waarde aan hun imago. Daarbij horen sommige producten en merken en andere niet. Zorg voor een goede match! Laat influencers deel uit maken van jouw verhaal, jouw merk. Neem ze mee op een (soms letterlijke) reis door jouw merkpositionering. Neem ze mee naar de productlancering, laat je de R&D afdeling zien, geef ze achtergrond informatie over unieke productkenmerken. Laat ze het product ervaren, luister naar hun feedback. Zorg ervoor dat je een goede verhouding hebt met je influencers, daarbij is de juiste persoonlijkheid vanaf de start een voorwaarde. Idealiter bind je een influencer voor een langere tijd aan je merk.

Denk ook na over wat er gebeurd nadat de samenwerking tot een einde komt. Denk na over wat je doet als de influencer zijn afspraken niet nakomt, of wat je doet als hij een actie uithaalt of van imago verandert waardoor die niet meer bij jouw merk past? Of wat je doet als het platform waarop de influencer met name actief is, in populariteit afneemt. Denk aan myspace of hyves. Denk na over de juiste timing.

Respecteer de influencer en waar mogelijk, draag bij aan zijn geloofwaardigheid en invloed. Wellicht kun je ze net wat eerder productnieuws geven dan de rest van de wereld. Dat helpt de influencer en dat keert zich weer uit naar loyaliteit en positieve berichtgeving omtrent jouw aanbod. Denk Win-Win! en niet alleen maar

Huishoudelijke mededeling

Zet je influencers in zorg er dan voor dat ze ‘hun ding’ kunnen doen. Nodig je ze uit op een locatie, zorg dan dat ze online kunnen. Met wifi of lokale mobiele data. Zorg dat review producten goed werken.

Voorbeelden van influencer marketing succes

Een van de meest bekende influencer marketing cases is wel die van Hollandsch Glorie, fashionlabel G-Star. Zij werken ondermeer samen met Pharrel Williams en AfroJack. Voorbeeld:

Pharrel heeft ondertussen een aandeel in het G-Star merk genomen. Bigger then life!

Lonely planet Pathfinders en Disney Social Media moms zijn fraaie internationale initiatieven.

Maar het kan ook op kleinere schaal. Tijdens Online Tuesday werd de Hema als voorbeeld aangehaald. Het actieve Hema blog vol influencer content blijkt zeer succesvol. Niet alleen vanwege het blog, maar juist ook door de social media profielen van de influencers. Als case werd die van Antwerpen gepresenteerd. Antwerpen werd daarin met goed gevolg door Influencers als Fashion capitool neer gezet. Een andere Case is die van Potash die een uitgebreid forum en contentplatform heeft opgezet, waar veel influencer content wordt geplaatst.

Conclusies

Influencer marketing is here to stay. Het biedt mooie mogelijkheden voor branding, productpromotie en rechtstreekse sales. Pak het wel op de juiste manier aan, ga voor de lange termijn, bepaal je doelen, maar stuur niet op korte termijn ROI. Maak het een onderdeel van een holistische online marketing strategie en het zal zijn waarde bewijzen!

Meer weten over Online Tuesday? Kijk dan hier voor opnames van eerdere events aan aankondiging van nieuwe. Of neem contact op voor Online Marketing advies en consultancy, waar Influencer Marketing een onderdeel van uit maakt.

 

2 Comments

 1. malu 6 oktober 2016
  • Vincent 8 oktober 2016

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.