Jouw website is niet alleen een online visitekaartje, maar veelal ook de motor achter jouw bedrijfssucces. Is de grootste bron van verkeer naar jouw website ook de zoekmachine van Google en soortgelijken? Wil je daar meer en meetbaar succes mee behalen? Dan is deze blog voor jou! Ontdek hoe we de weg naar succes meetbaar en verbeterbaar maken met behulp van krachtige SEO KPI’s. KPI’s die aansluiten op jouw bedrijfsdoelen en daarmee jouw bedrijfssucces maximaal ondersteunen! Let’s go!
De grootste bron van verkeer: de zoekmachine en Search
Voor de meeste websites is het verkeer uit de zoekmachine, zoals die van Google, de grootste bron van verkeer. Als jouw prospects geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst, dan zoeken ze op Google en als jij daar goed zichtbaar bent, dan is de kans het grootst dat ze bij jou terecht komen. Om op de website verleid te worden voor jouw aanbod.
Search brengt niet alleen bezoekers naar je website, maar de juiste bezoekers die omzet genereren en jouw bedrijfsdoelen helpen verwezenlijken. Bezoekers en prospects die je tot klant maakt, op die prachtige website die je voor ze hebt ontwikkeld.
Blijf je concurrent voor in de zoekmachineresultaten
Klinkt simpel, en dat is het ook. Dat is ook waarom niet alleen jij maximaal verkeer uit search wil halen, maar je concurrent ook. Daardoor ontstaat een zeer competitief veld, waarin jij en je concurrenten elkaar voor proberen te blijven. Maar hoe blijf je je concurrent voor? Hoe zorg je ervoor dat jij, meer succesvol bent in het aantrekken van bezoekers uit search? Dat doe je door te meten en met de inzichten te verbeteren, zodat er een continue optimalisatie plaats kan vinden. Optimalisatie die beter is dan die van je concurrenten.
Hoe je dat doet ga ik je in deze blog graag haarfijn uitleggen. We gaan daarvoor dieper in op SEO KPI’s en de bijdrage daarvan op de bedrijfsresultaten. Doe er je voordeel mee. En heb je vragen, stel ze gerust onder aan deze blog in het reactieformulier. Of mail, bel en neem contact op, ik help je graag op weg.
Search? Google Ads? SEA? SEO?
In deze blog ga ik in op SEO, ofwel Search Engine Optimization. Wat bijdraagt een zo veel mogelijk Organic Search verkeer. De ‘gratis’ zoekresultaat vermeldingen. De betaalde zoekresultaatvermeldingen, aangeduid als Search Engine Advertising. Wat veelal via Google Ads wordt geactiveerd, vraagt een eigen set doelen en KPI’s. Al profiteert SEA meer van een goede SEO uitvoering, dan menig Ads specialist wil toegeven. Zorg jij er voor dat jouw website SEO geoptimaliseerd is, dan kan Google Ads ook beter bepalen of jouw content relevant is voor de advertentie, en daarmee zul je voordeliger kunnen adverteren. Maar dat terzijde. Door met de KPI’s.
Key Performance Indicators, kortweg KPI’s voor SEO
Peter Drucker, de management professor, heeft een bekende slogan: Wat je niet kunt meten, kun je niet verbeteren. Best filosofisch, maar zeker waardevol. Draaien we het om, willen we iets kunnen verbeteren, dan moeten we het meetbaar maken, zodat we feitelijk kunnen vaststellen of we progressie boeken.
Wat we willen verbeteren, leggen we vast als KPI’s. Key Performance Indicators. Ofwel de belangrijkste indicatoren voor we goed presteren. Willen we dus inzicht in hoe we presteren met SEO, dan stellen we de indicatoren vast, die waardevolle informatie gaan verstrekken over ons presteren. Je zult je afvragen, wat goede indicatoren zijn. Laten we de doelen die we voor ogen hebben met SEO eerst eens vast stellen.
Doelstellingen voor SEO
Je SEO-KPI’s moeten fungeren als een uitbreiding van je algemene bedrijfs- en marketingdoelen. Zo draagt SEO uiteindelijk optimaal bij aan de bedrijfsdoelen. Het schetst het grotere plaatje, zodat je in het juiste perspectief kunt optimaliseren.
De bedrijfsstrategie en bedrijfsdoelstellingen als uitgangspunt
Wat de bedrijfsdoelstellingen zijn, verschilt per bedrijf. Je zult er zelf vast mee bekend zijn. Wat je ook kiest, je doelen moeten relevant, meetbaar, haalbaar en tijdgebonden zijn. Een paar voorbeelden van bedrijfsdoelen:
Bedrijfsdoelstelling 1: Meer omzet behalen
Bedrijfsdoelstelling 2: Meer marge behalen
Bedrijfsdoelstelling 3: Meer nieuwe klanten werven
Bedrijfsdoelstelling 4: Klanten binden en een hogere ‘life time value’ behalen
Bedrijfsdoelstelling 5: Zorgen voor een optimaal personeelsbestand (werving)
Je kunt ook denken aan merkenbouw. Het neerzetten van een sterker merk, een grotere merkbekendheid behalen, een grotere merkwaardering behalen. De doelgroep of bepaalde stakeholders informeren of beinvloeden. Elke bedrijfsdoelstelling kan profiteren van een goede online marketing strategie. En binnen de online marketingstrategie is Organic Search een essentieel onderdeel.
Nu je je bedrijfsdoelstellingen hebt gekozen, gaan we kijken hoe we de SEO KPI’s kunnen vormgeven om vast te stellen op welke wijze SEO daar een bijdrage aan levert. En of die bijdrage groei of krimpt met de verrichte inspanningen.
De SEO KPI’s ter ondersteuning van de bedrijfsdoelstellingen
Van belang bij het bepalen van de SEO KPI’s, is vast te stellen wat de belangrijkste, gewenste prestaties moeten zijn, van jouw SEO aanpak. Wat wil je bereiken met SEO? Dan bepaal je op basis daarvan de Performance Indicators. Dat gaan we doen op basis van de bedrijfsdoelstellingen. Wat een goede ranking op een relevant keyword is leuk, maar als we het converteren van de zoeker, tot klant, niet volgen, kan de bijdrage ondermaats zijn. Een Vanity Metric, die niet meer toevoegt, dan de schone schijn ophouden.
SEO is idealiter een drietraps raket:
- Zorg voor betere rankings op relevante keywords, meer zichtbaarheid
- Zorg voor meer verkeer naar de website
- Zorg voor meer conversies op de website
Zorg dus dat je voor elk van deze fases, de juiste KPI’s opstelt. Alleen op die manier draag je optimaal bij aan het bedrijfsresultaat. Website conversies, het behalen van website doelen, zijn daarvoor uitgelijnd met de bedrijfsdoelen. En zo wordt het een sluitend systeem.
SEO KPI’s voor rankings en zichtbaarheid
Het eerste onderdeel waar SEO KPI’s van waarde zijn om de voortgang te monitoren is op het gebied van zichtbaarheid in de zoekresultaten van de zoekmachine. Het hoger jouw website in de zoekresultaten wordt vertoont, hoe meer verkeer je kunt verwachten. Bepaal waar je nu staat en waar je met de rankings naar toe wilt en maak daar een KPI van.
Let er op, dat je een vastgestelde set aan keywords gaat monitoren, zodat je een scherp voor ogen houdt of je rankings verbeteren. Je kunt er ook voor kiezen om ‘breder’ zichtbaar te worden. Op meer en/of nieuwe onderwerpen. Tegenwoordig kennen we veel soorten zoekresultaten. Naast zoekwoorden, kun je ook nadenken over zichtbaarheid in ‘afbeeldingszoekresultaten’ ofwel ‘Image search’. Misschien zijn Google Maps vermeldingen relevant.
Kies de voor jou meest relevante zoektermen en gebruik ‘rank tracking software’ om de rankings van je keywords in beeld te krijgen. Google zelf heeft daarvoor gratis ‘Google Search Console’ beschikbaar gesteld. Maar je kunt ook betaalde tools als Semrush of Ahrefs overwegen. Deze betaalde tools geven je ook een mooi inzicht in hoe je concurrent presteert en wat de marktaandelen, of organic share of voice zijn.
Je wilt niet alleen de rankings hier in kaart brengen, maar ook de impressies. Ofwel hoe vaak wordt je in de zoekresultaten getoond. Dit is de voorloper van meer verkeer naar je website. Google Search Console geeft je hier helder inzicht in.
SEO KPI’s voor verkeer naar de website
Rankings zijn leuk, maar het moet leiden tot meer bezoekers naar de website. De volgende set KPI’s, hangt dan ook samen met het verkeer dat je uit de zoekmachine verkrijgt. KPI’s kun je vaststellen rondom:
- Toename van organisch verkeer
- Toename van het aantal pagina’s op de site die geindexeerd zijn en verkeer genereren
- Toename van niet-merkgebonden zoekverkeer, verbetering van de verhouding brand/non brand verkeer
- Percentage toename van verkeer uit specifieke geografische regio’s
Ook een belangrijke indicator is, of de getoonde zoekresultaten uberhaubt voor een klik zorgen. Deze CTR, of Click Trough Rate wordt je ook door Google Search Console inzichtelijk gemaakt.
Allemaal KPI’s dus, om te bepalen of het lukt om meer verkeer naar de website te verkrijgen. En meer verkeer klinkt goed, maar het moet ook nog relevant verkeer zijn. Dat is waarom ook de conversie essentieel is, om mee te nemen in een SEO strategie.
SEO KPI’s voor meer conversie op de website
Het derde deel van SEO KPI’s omvat prestatie op het gebied van website doelen, ofwel conversies. Dit kunnen hard conversies zijn, die rechtstreeks bijdragen aan het bedrijfsdoel, maar ook soft conversions. Die inzage geven in de kwaliteit van het verkregen verkeer.
SEO KPI’s voor harde conversies
KPI’s voor harde conversies, zijn rechtstreeks gerelateerd aan de bedrijfsdoelstellingen als omzet behalen, klanten werven en behouden, meer sales verrichten, etcetera. Een aantal voorbeeld KPI’s daaromtrent is dan ook:
- Conversies uit organische zoekopdrachten
- Conversiepercentage van organisch zoekverkeer
- Percentage toename van conversiepercentage
- (Directe) verkopen
- Aanmelding van Leads
- (Betaalde) downloads
- Klikken op telefoonnummer
- Invullen en verzenden van formulieren
- Klikken op e-mails en contactaanvragen
Dit zijn heldere, harde doelen. Er zijn ook soft conversies of micro conversies.
SEO KPI’s voor softe conversies
Softe conversies kunnen inzage geven in de kwaliteit van het verkeer. Blijft de gewonnen bezoeker lang op de website. Verdiept ie zich in de content, door bijvoorbeeld video’s te bekijken, of zich aan te melden voor de nieuwsbrief. Ook hier zijn diverse KPI’s te bedenken die je helpen vast stellen of je op de goede weg bent:
- Gemiddelde betrokkenheidstijd (hoe lang blijft men op de website)
- Hoeveel ‘engaged visits’ worden er behaald (GA4)
- Hoeveel ‘engaged visits’ per gebruiker behaal je uit Organic traffic
- Gemiddelde betrokkenheidstijd per sessie
- Het aantal video plays
- Het aantal inschrijvingen op de nieuwsbrief
- Het aantal keren dat er gebruik wordt gemaakt van een configurator of soortgelijke features
Het hangt maar net van jouw website af, wat goede hard en soft conversies zijn. En ook hoe je die in Google Analytics of andere analytics tooling hebt ingericht.
Met bovenstaand kun je vast uit de voeten om de voor jou relevante SEO KPI’s, gerelateerd aan de bedrijfsdoelstellingen vast te stellen. En lukt dat toch nog niet helemaal? Neem dan contact op, dan help ik je er graag mee op weg. Ook voor wat betreft het inrichten van de Analytics omgeving of dashboarding, die de inzichten eenvoudig toegankelijk maakt.