Wil je weten hoe je uitgaande links op jouw website kunt meten? Meten welke externe links voor de sitebezoekers interessant zijn en welke niet? Met Google Analytics en Google Tag Manager kun je het eenvoudig in beeld brengen en in deze blog wordt uitgelegd hoe je dat doet.
Externe link clicks meten met Google Analytics
Uitgaande links zijn links op een website die niet naar andere pagina’s op dezelfde site verwijzen. Externe links verwijzen naar andere websites, waardoor gebruikers je site kunnen verlaten. Iets dat je overigens wat kunt beperken door deze links in een nieuw venster te laten openen.
Vaak heb je geen inzicht in waarom iemand vertrekt, maar je kunt wel een idee krijgen van waar ze heen gaan. Standaard kan Google Analytics deze informatie niet tonen, maar met Google Tag Manager kun je het wel mogelijk maken.
Tracking Outbound Links met Google Tag Manager
Met Google Tag Manager is het meten van outbound links eenvoudig te regelen. In de volgende 5 stappen wordt uiteengezet wat je met doen:
- Activeer een ‘Auto Event’ variabele die de uitgaande link herkent
- Activeer de ‘click URL’ variabele om de URL op te pikken
- Activeer een ‘trigger’ die de informatie aan een ‘GA tag’ doorgeeft
- Activeer de Google Analytics tag, die de data van GTM naar GA stuurt
- Bekijk de resultaten in Google Analytics, onder ‘events’
Stap 1: maak een Auto Event variabele
In Google Tag Manager (GTM) zijn er verscheidenheid ingebouwde variabelen waaruit je kunt kiezen, evenals de mogelijkheid om eigen aangepaste variabelen te maken. Oudere instructies hebben wellicht voorgesteld om externe linkklikken bij te houden met de ‘Click URL-variabele‘, maar GTM heeft deze taak tegenwoordig veel gemakkelijker gemaakt. Een nieuwe en eenvoudige manier om dit te doen, is het gebruik van de ‘Auto-Event Variabele‘.
Om dit in te stellen, ga je naar “Variabelen” in de gebruikersinterface van Google Tag Manager, scroll omlaag naar “Door de gebruiker gedefinieerde variabelen” en klik op “Nieuw”. Kies in de variabele kiezer “Auto-gebeurtenisvariabele” als de variabele sjabloon.
Stel als volgt de variabele configuratie in:
- Geef de naam AEV* – Outbound link (*Auto Event Variabele)
- Kies: Automatische gebeurtenisvariabele in Google Tag Manager
- Type variabele: ‘Element-URL’
- Componenttype: “Is uitgaand” (is outbound). Dit onderscheidt uitgaande links van interne. De variabele retourneert true als de aangeklikte link-URL niet overeenkomt met het huidige domein (https://www.jouwdomein.nl), en false als dat wel het geval is.
- Aangesloten domeinen: als u wilt dat GTM ook andere domeinen als interne domeinen beschouwt (uw webshop, blog, social media-profielen, affiliates), kun je deze als een door komma’s gescheiden lijst in dit veld toevoegen. Houd er rekening mee dat alleen het hoofddomein (jouwdomein.nl) hoeft toe te voegen om al uw subdomeinen bij te houden.
Stel uitgaande (externe) link-tracking in door de onderstaande stappen te volgen.
Stap 2: Schakel de “Click URL” variabele in
Voor de configuratie van de event tag heb je de ingebouwde variabele “Click URL” nodig. Als je deze variabele nog niet eerder hebt gebruikt, moet je deze selecteren en inschakelen. Om dit te doen, navigeer je naar “Variabelen”, en in de sectie “Ingebouwde variabelen” klik je op “Configureren”. Scroll naar de verschillende klikvariabelen en zet een vinkje bij “Click URL”.
Klik op URL-variabele Google Tag Manager
Stap 3: Maak de “Just Links” trigger
Navigeer naar “Triggers” in de linkerzijbalk en selecteer nieuw.
Maak vervolgens de nieuwe Trigger aan:
Geef een beschrijvende naam op, zoals “Link clicks – uitgaande links”.
Kies Trigger Type: “Just Links”. Dit vereist dat de klik specifiek op een link is, niet op een knop of ander pagina-element.
Voor de triggerconditiekies je “Enkele klikken op links” en vervolgens de Variabele: “AEV – Outbound link” > “is gelijk aan” > “waar/true” als de waarde. Validatie en wachten op tags hoef je niet te activeren.
Opmerking: links moeten geldige URL’s zijn en geen andere typen links, zoals e-mailadressen of telefoonnummers, om als uitgaande link te worden beschouwd.
Dit is hoe de triggerconfiguratie eruit ziet:
Stap 4: Maak een GA event tag voor de uitgaande link click
Deze tag gebruikt de auto-eventvariabele en de trigger die je hebt gemaakt, om de uitgaande link click simpel door te geven aan Google Analytics.
Ga naar> “Tags”> “Nieuw” om een nieuwe tag te maken
Noem het “GA – Event – Outbound links” of GA – gebeurtenis – Uitgaande links. Kies voor uw tagconfiguratie ‘Google Analytics: Universal Analytics’ als uw tag type. Tracktype: “Events”
Voer de volgende instellingen in zoals weergegeven:
Kies bij Non-interactie hit: voor true. Dit betekent dat deze gebeurtenis geen invloed heeft op het bounce percentage omdat het niet wordt geteld als een interactie op de site. Dit is logisch voor uitgaande links, maar voor veel andere evenementen wil je het evenement misschien als een interactie tellen.
Voeg als ‘Trigger’ nog de Trigger die je zojuist hebt aangemaakt toe.
Stap 5: opslaan, testen en publiceren
De tag die je zojuist heeft gemaakt, werkt pas als je deze publiceert, maar je moet eerst grondig testen of deze werkt zoals verwacht. Nadat je je tag hebt opgeslagen, activeer je de Preview-modus (klik op “Preview” in de rechterbovenhoek), ga naar je website en vernieuw de pagina.
Zorg ervoor dat je deze testscenario’s voor het bijhouden van uitgaande links behandelt:
- Klik op een interne link: de GA-tag voor uitgaande links mag niet worden geactiveerd.
- Klik op een externe link: de tag moet worden geactiveerd.
Het Google Analytics Real-Time Event Report zou de event hits moeten weergeven als alles correct werkt.
Als de tests succesvol zijn, kun je in GTM op de knop “Verzenden” klikken. Geef deze gepubliceerde versie een naam zoals “Uitgaande link event toegevoegd” en klik op “Publiceren”.
Na de weergave in Real-Time Events, zullen de clicks verzameld gaan worden onder ‘behaviour’ en ‘events’ Ofwel ‘gedrag’ en ‘gebeurtenissen.
Het uitgaande link clicks event presenteren in Google Data Studio
Dat de externe link clicks nu zichtbaar zijn in Google Analytics is al mooi. Maar nog mooier is het om deze gegevens te presenteren met de dashboard tool van Google: Google Data Studio. Kies hier voor bijvoorbeeld een gegevenstabel. Voeg hier een ‘filter’ aan toe en kies daarbij voor ‘event category’ of ‘gebeurtenis categorie’ die gelijk is aan ‘Outbound links’.
In de gegevenstabel kies je vervolgens voor event of gebeurtenis label. Daarin is namelijk de desbetreffende uitgaande link opgeslagen. Kies vervolgens als metric ‘all events’ en alle uitgaande links clicks worden gepresenteerd in jouw Data Studio Dashboard.
Is het je gelukt of heb je nog vragen? Gebruik gerust het formulier hieronder!
Daarom.com de Google Analytics expert
Wil je bovenstaande instellingen toch liever niet zelf maken? Of heb je veel uitdagendere vragen, waarvoor je op zoek bent naar een Analytics expert? Zoek dan niet verder! Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking en de weg naar meer inzicht en meer resultaat.