De kracht van WordPress wordt mede bepaald door enorme hoeveelheid plugins die beschikbaar zijn om het CMS aan te passen aan jouw wensen. Vaak hebben deze plugins nog kleine aanpassingen nodig en daar zijn we voor beschikbaar. Maar zelfs zonder het laatste zetje, is WordPress flexibel door de inzet van plugins.
Op zoek naar een snel ladende website, die geoptimaliseerd is voor vindbaarheid, die goed beveiligd en mobiel vriendelijk is? Waar je verschillende vormen van content op kwijt kunt, met een soepel werkend contactformulier of zelfs een complete webshop? Waar het gebruik van en de handelingen op de website goed met tools als Google Tag Manager en Google Analytics zijn te volgen? Er zijn plugins voor! Hieronder een overzicht van de Daarom.com favorieten:
Met meer dan 10 jaar WordPress ervaring, zijn er bij Daarom.com de nodige plugins voorbij gekomen. Met het bouwen van tientallen WordPress sites, is ervaren wat wel werkt en wat niet, welke plugins goed samenwerken en welke onbetrouwbaar zijn. De volgende plugins zijn op deze website benut en zullen vrijwel elke implementatie verbeteren.
WordPress SEO plugins
Lange tijd regeerde de Yoast SEO plugin het WordPress domein voor optimale vindbaarheid. Ik vind echter dat de branding een beetje door slaat binnen deze plugin en maak daarom tegenwoordig meer gebruik van Rank Math. Een fijne, ‘clean’ plugin die mooi op gaat in de WordPress interface. Met heel veel mogelijkheden en ja, ook allerlei AI features om je het leven nog makkelijker te maken.
Zoekmachines houden niet verdwenen pagina’s. Heb je een pagina geschreven en wordt die goed door de zoekmachines opgepikt? Super! Verander je op een later moment de URL, zonder de oude URL netjes te verhuizen, dan creëer je een doodlopende link. De oude URL blijft nog wel even in de rankings staan en zoekmachines sturen de bezoekers vervolgens naar die doodlopende link (404 pagina) Dat vindt niemand leuk.
Het is dus zaak altijd even na te denken dat je bij het veranderen van de URL van een pagina, de oude netjes ‘redirect’ En daar is een plugin voor waar ik echt wel fan van ben: Redirection! Pretentieloos, doet het wat het moet doen. Het laat je netjes oude URL’s verhuizen naar het nieuwe adres. Daarbij houdt het in de gaten of je er toch een bent vergeten, door een overzicht te creëren van pagina’s die niet werden gevonden. Super handig! Daar heb je geen Search Console koppeling of SEO plugin voor nodig.
Plugins voor de beveiliging van WordPress
Niet voor iedereen top of mind misschien, maar het goed beveiligen van je WordPress website kan je voor veel ellende behoeden! Zorg dat je altijd de nieuwste versie van WordPress en de geïnstalleerd plugins gebruikt.
Daarnaast is WordFence een krachtige security plugin, die je site tot een vrijwel onneembare vesting maakt. Het zal je verrassen hoe vaak er een aanval op de admin inlog is, dat wordt namelijk met deze plugin zichtbaar. Meer dan 10 keer proberen in te loggen met willekeurige logins? WordFence zet de aanvaller buiten spel en meld dat netjes via het dashboard of email.
Hoe vaak je laat proberen stel je zelf in en hoe je van hackpogingen op de hoogte wordt gesteld ook. Een aanrader.
En zorg nou dat je naast het installeren van een extra beveiliging, je niet met standaard login namen en makkelijke wachtwoorden werkt!
WordPress plugins voor betere laadsnelheid
WordPress websites kun je verbluffend snel maken. Goed voor SEO, goed voor de bezoeker, want wie wil er tegenwoordig wachten op iets?
Snel laden van een website is essentieel voor een goede bezoekerservaring. Er zijn veel plugins die zich op sneller laden richten. Een van mijn favoriete is ook weer heel minimalistische, maar doet precies wat het moet doen met afbeeldingen en lazy loading. De plugin van Performance Lag, de speedfreaks binnen de WordPress community en direct gerelateerd aan de core. Onmisbaar.
Een andere onmisbare optimalisatie betreft het cachen van webpagina’s. Door het cachen hoeft een webpagina niet voor elke bezoeker opnieuw opgebouwd te worden. Klaar terwijl u wacht. Nee, als de pagina’s zijn gechached staan ze al klaar voor presentatie. Daardoor worden de pagina’s super snel weergegeven. Zet je deze pagina’s in een Content Delivery Network (CDN) dan gaat het wereldwijd, supersnel!
Ik gebruik bij voorkeur de caching en CDN oplossingen en plugin van CloudFlare. Die zijn gespecialiseerd in Content Delivery, Edge services, beveiliging… en ze hebben een speciale plugin beschikbaar gemaakt voor een optimale APO WordPress caching. Voor 5$ per maand, gaat je site als een raket!
WordPress meertaligheid
Bedien je met je website een internationaal publiek? Ook daar is een WordPress plugin voor! De meest populaire is WPML. Een betaalde plugin en gezien de uitgebreide functionaliteit, zeker de kleine investering waard. Meertaligheid is een complexe materie, lees er meer over op de WordPress website.
WordPress webshop plugins
WordPress is ooit begonnen als blog, werd toen al snel een volledig CMS en sinds enige tijd is het ook inzetbaar als een volwaardige webshop. De meest populaire plugin om webshop functionaliteit toe te voegen is WooCommerce.
Ooit ontwikkeld door Woo Themes, nu onder de vleugels gebracht van WordPress originator AutoMattic. WooCommerce voegt uitgebreide webshop functionaliteit toe. Van productbeheer tot orderafhandeling. Standaard voorzien van betaalmethode en bovenal uit te breiden met heel veel specifieke functionaliteit, die het mogelijk maakt de shop aan te passen aan jouw specifieke wensen. Voor kleine webshops, tot 250 producten, biedt WordPress een volwaardige e-commerce omgeving.
WordPress als social network
WordPress kan zelfs gebruikt worden als basis voor je eigen Social Network! Aanmelden, profielen opstellen en beheren, vriendenlijsten maken, groepen opzetten, het kan allemaal met BuddyPress!
Powering your WordPress website
Met bovenstaande mogelijkheden tover je jouw WordPress website om in een echt online powerhouse! En dit is maar een greep uit de mogelijkheden, er zijn nog vele tientallen andere plugins die echt waarde toe voegen. Let er wel op dat je het niet overdrijft, te veel plugins maken de site zwaar; traag en minder betrouwbaar. De plugins kunnen ook weer effect op elkaar hebben, waardoor de site kan vastlopen. Gebruik alleen wat je echt nodig hebt!
Heb je zelf functionaliteit die je tot plugin wilt laten ontwikkelen? Wil je bestaande plugins laten aanpassen? Werken plugins niet goed samen, maar heb je de gekozen plugins wel allemaal nodig? Wellicht kan Daarom.com je van dienst zijn.