Tijd voor een nieuwe website? Verdwaald in de technologische mogelijkheden en beperkingen van alle hippe mogelijkheden van HTML5+, CSS grid layouts, flexboxen variabelen, Javascript frameworks, Single Page Applications en Progressive web apps? Lees dan hier een primer over de technieken die voor jouw nieuwe website essentieel zijn… of beter achter wege gelaten kunnen worden.
Moderne website ontwikkeling van HTML en CSS tot JavaScript, SPA en PWA
Website-ontwikkeling is een steeds veranderende wereld waarin nieuwe technologieën en tools voortdurend worden geïntroduceerd. Front-end website-ontwikkeling is het proces van het ontwerpen en bouwen van de gebruikersinterface van een website, met technologieën zoals HTML, CSS en JavaScript. Terwijl HTML en CSS de structuur en opmaak van een pagina bepalen, biedt JavaScript dynamische functionaliteit. Elke technologie ontwikkeld zich door. Zorgt ervoor dat de website een optimale presentatie kent, gebruiksvriendelijk en verleidelijk is, op verschillende apparaten goed toont, snel laadt, koppelt met andere systemen on nog zo veel meer. Waar moet je aan denken bij de technische keuzes voor jouw volgende WordPress Website?
De basis van front-end webontwikkeling: HTML en CSS
HTML (Hypertext Markup Language) is de standaardtaal voor het structureren van webpagina’s, terwijl CSS (Cascading Style Sheets) wordt gebruikt om de lay-out en het uiterlijk van de pagina’s te bepalen. Samen vormen ze de basis van front-end webontwikkeling en zijn ze essentieel voor het bouwen van eenvoudige tot complexe webpagina’s.
HTML 5
HTML is de afgelopen jaren geëvolueerd met de introductie van HTML5, dat een reeks nieuwe elementen en API’s biedt die de mogelijkheden voor webontwikkelaars vergroten. Enkele van de nieuwste technieken en elementen in HTML zijn: Semantische elementen: HTML5 heeft semantische elementen geïntroduceerd zoals <header>
, <footer>
, <nav>
, <section>
, <article>
, <aside>
en <main>
. Deze elementen verbeteren de structuur en leesbaarheid van webpagina’s en helpen zoekmachines en assistive technologies om de inhoud beter te begrijpen.
Multimedia-elementen zoals <video>
en <audio>
. Nieuwe formulierelementen en attributen, zoals <datalist>
, <output>
, en het pattern
-attribuut, die de bruikbaarheid en validatie van formulieren verbeteren. Grafische elementen voor het tekenen van grafieken, animaties en andere afbeeldingen met behulp van JavaScript <canvas> en schaalbare vectorafbeeldingen die niet in kwaliteit verliezen bij het schalen <svg>.
Tot slot heeft HTML5 een aantal nieuwe Web API’s geïntroduceerd, zoals de Geolocation API, Drag-and-Drop API en Web Storage API, die de mogelijkheden voor interactieve en dynamische webapplicaties vergroten.
Deze nieuwe technieken en elementen in HTML bieden ontwikkelaars meer flexibiliteit en controle over webpagina’s, waardoor ze geavanceerdere, toegankelijke en interactieve websites kunnen maken.
We adviseren je graag over de toepassing van deze elementen op een resultaatgedreven, meetbare, nuchgere manier. Zonder de hipste te willen zijn, om maar de hipste te zijn. Maar weloverwogen met duurzaamheid en effectiviteit als focus.
Cascading Style Sheet ofwel CSS
In de afgelopen jaren zijn er diverse nieuwe CSS-technieken geïntroduceerd die de mogelijkheden voor webdesigners en -ontwikkelaars hebben vergroot. Enkele van de nieuwste technieken zijn CSS Grid Layout, Flexbox, CSS-variabelen, Subgrid en de :is() en :where() pseudo-klassen. CSS Grid Layout en Flexbox zijn revolutionaire lay-outsystemen die responsieve en dynamische ontwerpen vereenvoudigen, terwijl CSS-variabelen het beheren van kleuren, afmetingen en andere stijleigenschappen gemakkelijker maken. Deze nieuwe technieken verbeteren de algehele webdesignervaring en helpen bij het creëren van geavanceerde, responsieve en onderhoudbare ontwerpen.
Ook hier is het van belang niet de nieuwste trend na te lopen, maar een scherpe afweging te maken in simpele doeltreffende toepassing en noodzakelijke complexe implementatie voor specifieke doeleinden.
Van webpagina’s naar Single Page Application (SPA)
Staat er een nieuwe website op de planning en ben je er nog niet uit of je daar een Single Page Application van wilt bouwen? Met alle verleidingen die de webdeveloper daarover presenteert? Die veelal met name het leven van de developer zelf vereenvoudigt? Bezint dan voor je begint! Een Single Page Application is vaak onnodig complex, waardoor SEO onder druk komt te staan, meetbaarheid kostbaar of onbetrouwbaar wordt, waarmee a/b testing en vele andere toevoegingen niet of moeizaam werken. Terwijl voor de markteer, de meerwaarde van sneller laden maar betrekkelijk van waarde is.
In een SPA, ofwel Single Page Application wordt de gehele inhoud van de website geladen bij het eerste bezoek, waardoor het niet nodig is om nieuwe pagina’s op te halen bij elke navigatie. Dit resulteert in snellere overgangen tussen pagina’s en minder belasting op de server, wat vooral belangrijk is bij gebruik op mobiele apparaten met beperkte bandbreedte. Bovendien biedt een SPA ontwikkelaars de mogelijkheid om een meer app-achtige ervaring te creëren, met geavanceerde interacties en dynamische inhoud, wat kan bijdragen aan een hogere gebruikerstevredenheid en betrokkenheid. Heb je veel App achtige features of een verscheidendheid aan datakoppelingen om jouw website op het scherm te krijgen? Dan is een SPA en JavaScript framework te overwegen.
In alle andere gevallen… optimaliseer de gebruikelijke HTML/CSS setup, gebruik JavaScript daar waar het nodig is en je hebt veel sneller een SEO geoptimaliseerde, meerbare, optimaliseerbare omgeving! Meer weten? Neem nu contact op voor een inspiratie sessie of projectbegeleiding.
Wat is een JavaScript-framework?
Een JavaScript-framework is een verzameling van herbruikbare codebibliotheken die ontwikkelaars helpt sneller en efficiënter te werken. Ze bieden een gestructureerde aanpak voor het bouwen van webapplicaties, waarbij best practices en ontwerppatronen worden geïmplementeerd. Populaire JavaScript-frameworks zijn onder andere React, Angular en Vue.js.
Let wel, dit zijn veelal voordelen voor developers. Bouw je een website voor developers of voor bezoekers? En is optimalisatie van een JavaScript framework ook zo prettig voor developers? Of loop het dan alsnog in de papieren… Voor de gemiddelde website, meestal dat laatste.
Wanneer is een JavaScript-framework van toegevoegde waarde?
Hoewel JavaScript-frameworks veel voordelen bieden, zijn ze niet altijd noodzakelijk voor elke website. Voor eenvoudige websites met beperkte functionaliteit kan het gebruik van een JavaScript-framework overbodig zijn. Staat er een grote website op de planning, met koppelingen naar andere ‘legacy’ systemen en veel datakoppelingen, dan kan een JavaScript-framework van toegevoegde waarde zijn. Is dat niet de planning en is de site eigenlijk vooral een platform met veel pagina’s, formulieren en een mooie user interface, dan is een JS framework overkill. Maakt het ontwikkeling duur en onnodig complex.
Is de website wel aan andere systemen gekoppeld, zijn er een verscheidendheid aan datakoppelingen benodigd om geautomatiseerd webpagina’s of bijvoorbeeld een webshop te vullen, dan biedt een JS framework de volgende voordelen:
- Interactieve elementen: Als je website interactieve elementen zoals formulieren, animaties of realtime updates vereist, kan een JavaScript-framework helpen om deze functies eenvoudiger en sneller te implementeren.
- Schaalbaarheid: Als je verwacht dat je website in de toekomst zal groeien, zowel qua functionaliteit als qua aantal gebruikers, kan een JavaScript-framework zorgen voor een betere schaalbaarheid en onderhoudbaarheid van de code.
- Herbruikbaarheid van code: Met behulp van een JavaScript-framework kunnen ontwikkelaars componenten bouwen die gemakkelijk kunnen worden hergebruikt in andere delen van de applicatie, waardoor de ontwikkeltijd wordt verkort en de kans op fouten wordt verminderd.
- Gemeenschap en ondersteuning: JavaScript-frameworks worden vaak ondersteund door een grote gemeenschap van ontwikkelaars die kunnen helpen bij het oplossen van problemen, het delen van best practices en het bieden van nuttige bronnen.
Wat zijn de nadelen van JavaScript Frameworks voor Website ontwikkeling?
Hoewel JavaScript-frameworks veel voordelen bieden bij website-ontwikkeling, zijn er ook enkele nadelen die in overweging moeten worden genomen:
- Complexiteit: Het gebruik van een framework kan onnodige complexiteit toevoegen aan eenvoudige projecten waarvan de functionaliteit kan worden bereikt met standaard JavaScript, HTML en CSS. Dit kan leiden tot langere ontwikkelingstijden en moeilijkheden bij het onderhouden van de code.
- Prestaties: Het gebruik van een JavaScript-framework kan de prestaties van een website beïnvloeden, met name op het gebied van laadtijd en snelheid. Frameworks voegen extra bestanden en code toe, wat de grootte van de website kan vergroten en de laadtijd kan verlengen, vooral op tragere internetverbindingen en mobiele apparaten.
- Afhankelijkheid: Bij het gebruik van een JavaScript-framework wordt een project afhankelijk van externe code en updates. Als het framework niet langer wordt ondersteund of bijgewerkt, kan dit leiden tot compatibiliteitsproblemen of beveiligingsrisico’s.
- SEO: Sommige JavaScript-frameworks kunnen problemen veroorzaken met betrekking tot zoekmachineoptimalisatie (SEO). Hoewel zoekmachines steeds beter worden in het crawlen en indexeren van JavaScript-gegenereerde inhoud, kunnen er nog steeds problemen ontstaan bij het correct weergeven en rangschikken van de website.
- Toegankelijkheid: JavaScript-frameworks kunnen soms toegankelijkheidsproblemen veroorzaken als ze niet op de juiste manier worden geïmplementeerd. Het is belangrijk om te zorgen voor correcte semantische opmaak en toetsenbordnavigatie om een toegankelijke gebruikerservaring te waarborgen.
Vervolgens laat de technische complexiteit van veel JavaScript frameworks een eenvoudige toepassing van Marketing Tools niet toe. Denk daarbij aan de volgende tools, die niet, beperkt of een specifieke kostbare variant van de tool vergen om te kunnen invoegen in een Single Page Application:
- Google Analytics: Google Analytics is een gratis webanalysetool die uitgebreide inzichten biedt in het gedrag van je websitebezoekers, zoals paginaweergaven, bouncepercentage, sessieduur en conversiegegevens. Door Google Analytics te integreren met je website, kun je gegevens verzamelen en analyseren om de prestaties van je website te optimaliseren en beter geïnformeerde beslissingen te nemen.
- Conversieoptimalisatie tools: Er zijn verschillende tools op de markt die je helpen bij het optimaliseren van je website voor conversies. Enkele populaire tools zijn:a. Hotjar: Hotjar is een tool voor gedragsanalyse die heatmaps, sessieopnames en feedback van gebruikers verzamelt om inzicht te krijgen in hoe bezoekers met je website omgaan.b. Crazy Egg: Crazy Egg is een andere tool die heatmaps en andere visualisaties aanbiedt om te begrijpen hoe gebruikers zich gedragen op je website, zodat je wijzigingen kunt aanbrengen om de gebruikerservaring en conversies te verbeteren.
- A/B-testing tools: A/B-testing is een methode om verschillende versies van een webpagina te testen om te bepalen welke versie beter presteert. Enkele populaire A/B-testing tools zijn:a. Optimizely: Optimizely is een toonaangevende A/B-testing en personalisatieplatform dat je in staat stelt om eenvoudig verschillende versies van je website te testen en analyseren om de beste prestaties te leveren.b. VWO (Visual Website Optimizer): VWO is een alles-in-één optimalisatieplatform dat A/B-testing, heatmaps, gebruikersinzichten en meer biedt om je te helpen bij het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van de conversieratio’s.
Deze tools hebben veelal moeite met een SPA en JavaScript frameworks. Zeker als tijd passeert en de het gekozen framework aan veroudering onderhevig is en het updaten naar een nieuwe versie van het framework veel tijd en geld kost.
Bij het kiezen van een JavaScript-framework is het belangrijk om de specifieke behoeften van het project en de potentiële nadelen in overweging te nemen. Het is essentieel om een framework te kiezen dat past bij de vereisten van het project en de vaardigheden van de ontwikkelaar, en om best practices te volgen om potentiële problemen te minimaliseren. Het is essentieel je af te vragen of je zo’n framework uberhaubt nodig hebt.
Voor de gemiddelde website voor het MKB… meestal niet! Bespaar je de technische complexiteit en besteed desgewenst hetzelfde budget aan optimalisatie van simpeler technologie. HTML, CSS en noodzakelijke JavaScript zorgen voor goed indexeerbare webpagina’s (SEO), goed meetbare en optimaliseerbare webpagina’s met tools als Google Analytics, Hotjar en VWO. Choose wisely. We helpen je er graag bij.
De PWA, de ultieme responsive website
Voor de realisatie van jouw nieuwe website, mag 1 aspect niet ontbreken. Uiteraard moet jouw nieuwe website responsive zijn, zodat het op alle devices, van desktop tot mobile, goed toont en functioneert. Wil je ook de ‘app store’ in, maar is een zelfstandige app niet van toegevoegde waarde? Voeg dan PWA functionaliteit aan jouw nieuwe website toe.
Wat is een Progressive Web App (PWA)
Een Progressive Web App (PWA) is een webapplicatie die moderne webtechnologieën gebruikt om app-achtige ervaringen te bieden via een webbrowser. PWA’s combineren de beste aspecten van zowel web- als native applicaties en zijn ontworpen om snel te laden, offline te werken, en toegankelijk te zijn vanaf elk apparaat. Ze maken gebruik van webstandaarden zoals Service Workers, Web App Manifest en HTTPS om geavanceerde functionaliteiten en een betere gebruikerservaring te bieden. Service Workers stellen PWA’s in staat om offline te werken en pushmeldingen te versturen, terwijl het Web App Manifest zorgt voor een toevoegbare, app-achtige ervaring op het startscherm van een apparaat.
Het integreren van PWA-technologieën bij het ontwikkelen van een nieuwe website kan een aantal voordelen opleveren, zoals verbeterde prestaties, betere gebruikerservaring en hogere betrokkenheid. Doordat PWA’s snel laden en onafhankelijk van netwerkverbindingen werken, kunnen ze een consistente en betrouwbare gebruikerservaring bieden, zelfs op langzame of onbetrouwbare netwerken. Bovendien kan het toevoegen van PWA-functionaliteit aan een website leiden tot een hogere betrokkenheid en conversie, omdat gebruikers de website eenvoudig kunnen toevoegen aan hun startscherm, waardoor het lijkt op een native app. Ook de beschikbaarheid van notificaties, kan het contact met de klant verbeteren en zo jouw nieuwe website nog effectiever maken.
Het overwegen van PWA-technologieën bij het bouwen van een nieuwe website kan helpen om een flexibele, toekomstbestendige en aantrekkelijke webervaring te creëren. Is dat voor jou ook van toepassing? Ook hier is het weer belangrijk een goede afweging te maken van de pro’s en con’s.
Conclusies: Zo veel techniek voor jouw WordPress website
Zoals je kunt lezen zijn er nogal wat technieken en ontwikkeling die achter de schermen van jouw website beschikbaar zijn om de voor jouw doel perfecte website te bouwen. HTML en CSS zullen vrijwel altijd ingezet worden. Ga je dat larderen met een JavaScript framework? Tover je de webpagina’s om in een Single Page Application? Wil je er ook ‘mobile app’ achtige mogelijkheden aan toevoegen? En WordPress blocks, block patterns, Gutenberg readiness… Zo veel keuzes, die het succes van jouw nieuwe website gaan bepalen… Beter bezint ge, eer ge begint. En bij dat bezinnen, helpen we je graag een handje!
Neem contact op, we helpen je graag op weg, de juiste keuzes te maken in deze wirwar van technologien.