What makes you click – Conversie ratio’s & Persuasion – VPRO Tegenlicht

Conversie ratio optimalisatie verleidt de websitebezoeker de gewenste actie te verrichten. Of dat nu een product kopen in een webshop is, of het aanmelden op een nieuwsbrief of het aanklikken van een advertentie. Een ieder die online actief is, haalt graag meer succes uit de inspanningen. Conversie optimalisatie en Persuasion marketing dragen bij aan dat succes. Hier een toelichting over hoe dat werkt en hoe je zelf de eerste stappen zet.

VPRO Tegenlicht – What makes you click

Een mooie aanleiding voor deze blog was het VPRO TV programma Tegenlicht. Deze zondag werd aandacht besteed aan de benoemde specialisatie binnen online marketing. Met enige sensatiedrang werd uit een gezet hoe online verleidingstechnieken zorgen voor beïnvloeding van gedrag. Wil je deze uitzending terugzien, dan kan dat: what makes them click. Komende woensdag is er een discussie avond over deze uitzending. Als online marketeer zijn de technieken niet duister, nog angstaanjagend, maar juist een meerwaarde richting de sitebezoeker, jouw klant!

 

Conversie ratio optimalisatie – CRO

Je hebt een mooi aantal sitebezoekers en je zou graag meer rendement halen uit de online marketing inspanningen. Dan is conversie ratio optimalisatie (CRO) de aangewezen discipline! Elke gewenste actie, ook wel conversie, kun je met deze technieken sneller tot stand brengen. De sitebezoeker wordt door conversie op zijn wenken bediend, want dat is toch de reden waarom de bezoeker de gewenste actie uitvoert? Dat is dan ook waarom je meer succes behaalt, je bedient de site- bezoeker beter, presenteert de meerwaarde op een betere wijze. Vanuit dit perspectief is CRO dus echt een waardevolle toevoeging.

Hoe werkt Conversie ratio optimalisatie?

Er zijn veel verschillende software pakketten die je helpen de conversie ratio van jouw website, app, advertentie of andere online uiting te verbeteren. De meest populaire zijn Optimizely, HotJar en Visual Website Optimizer. Google heeft onlangs diens optimalisatie software vernieuwd en heeft in de Analytics 360 suite Google Optimize opgenomen. Het pakket waarbinnen ook Google Data Studio onderdeel van is.

Hoe werkt het? Door gebruik te maken van testpakketten zoals hierboven beschreven, wordt je in de gelegenheid gesteld om tot de beste oplossing te komen. Simpelweg door heel veel te testen en te onderzoeken welke effecten de gekozen vormgeving en functionaliteit heeft op gedrag. A/B testen en/of Multivariate testen laat de bezoekers van je site verschillende varianten zien. Vervolgens houdt de software bij, welke variant de meeste conversies brengt. Als de data significant is, dan is het verstandig de variant voortaan aan alle sitebezoekers te laten zien. Want die versie levert het meest op, de bezoeker is hier schijnbaar het best mee gediend. Daarna kun je weer iets anders testen. Zo blijf je doorgaan en blijf je je service verbeteren.

Wat beïnvloed conversie ratio’s?

Alles waaruit je website, shop, email of anderzijds is opgebouwd, beïnvloed conversie ratio’s.  Het navigatiemenu kan een mooi startpunt zijn. Kleurstellingen van de website. De vorm en kleur van buttons van je belangrijkste CTA’s (Call to action; de actie die de bezoeker kan uitvoeren) Een mooi voorbeeld van succesvolle kleurcombinaties is Google’s Color Wheel. Een uitleg in de volgende video:

Ook de teksten op je website kun je optimaliseren. Bij de checkout van een productaankoop, kun je bijvoorbeeld de prijs versus de grootte van de productafbeelding variëren. Een ander bekend voorbeeld het ook wel de ‘gaze-hint’ Waar kijkt de persoon op een afbeelding op een webpagina naar? Kijkt die persoon naar de bestelbutton, dan zul je ervaren dat die button vaker benut wordt. Je verschuift nu langzaam van conversie optimalisatie naar verleidingstechnieken ofwel Persuasion Marketing.

Wat is Persuasion marketing?

Steeds vaker worden psychologen betrokken bij de optimalisatie van websites en bij conversie optimalisatie. Ook dit is in VPRO tegenlicht aan de orde gesteld. Vanuit online marketing, kijken we met name naar de positieve inzet hiervan. Persuasion marketing richt zich op het verleiden van de websitebezoeker. Het is de volgende stap van conversie ratio optimalisatie. Hier wordt nog dieper ingegaan om de effecten die de vormgeving en functionaliteit van jouw online medium hebben op jouw doelgroep. Bekende voorbeelden zijn de emoties die beeldmateriaal oproepen in relatie tot het maken van een conversie. Het effect van de woordkeuze, de associaties van woorden bij bepaalde doelgroepen. Wat voor personen er in het beeldmateriaal wordt gebruikt; man/vrouw, ras, kleding, etc.

Het meten is weten, wordt hier naar een hoger niveau getild. Een heel arsenaal aan nieuwe testmogelijkheden komt tot je beschikking als je de psychologische inzichten van menselijk gedrag meeneemt in de optimalisatie van jouw website, app, advertentie, etc.

Meer weten over CRO en Persuasion Marketing?

Wil je ook meer halen uit het bezoek op je website, email, of smartphone app? Wil je jouw klant en prospect een optimale beleving bieden? Neem dan nu contact op om na te gaan op welke wijze Conversie ratio optimalisatie of Persuasion marketing voor jou van meerwaarde zijn!

Binnenkort meer over dit onderwerp! Ook interessant is de selectie van Frank Watching over persuasion.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.